Hrvatski radio

Radio Osijek

Državna matura za maturante stradalnike

16.06.2014.

16:14

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U županjskoj je Gimnaziji održan ispit državne mature iz matematike za učenike koji zbog poplave nisu uspjeli maturu polagati u zakonski predviđenom roku, a ispitu je pristupio 251 učenik.

 Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić nako ispita je najavila kako je ministarstvo donijelo odluku da se svim sadašnjim studentima sa stradalog područja koji nisu dobijali stipendije, isplati pomoć od po 10.000 kuna, za što je dovoljno da studenti ispune obrazac koji se nalazi na mrežnim stranicama ministarstva. "Dovoljno je da su redovni studenti i da imaju prebivalište na području općina Gunja, Drenovci i u Strošincima iz općine Vrbanja. Svi studenti s tih područja, i sadašnji i budući, imaju izravan smještaj u studentske domove, dakle, smještaj će dobiti bez bodovanja. Pri upisu na fakultet dobit će i stipendiju za slijedeću akademsku godinu od 1200 kuna mjesečno", kazala je Ružica Beljo Lučić. Po njezinim riječima, Vlada će učiniti sve kako bi se škole na stradalom području obnovile i kako bi nastava u njima mogla započeti već ove jeseni. S maturantima se nakon ispita pomoćnica ministra Beljo Lučić susrela zajedno s ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Majom Jukić i načelnikom Sektora za financijske poslove ministarstva Petrom Šokićem. Šokić je naveo kako je prema prvim procjenama šteta na školama oko 9,6 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.