Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije kolone na odavanju počasti dvanaestorici redarstvenika

02.05.2014.

12:03

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 23. godišnjice ubojstva 12-orice pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu, podno spomenika u središtu Borova uz članove obitelji, vijence su, odvojeno, položili državno izaslanstvo te predstavnici braniteljskih udruga. Oni su nakon toga hrvatskom zastavom prelijepili ploče na zgradi državnih institucija u Vukovaru.

Vijence kod spomenika su položila i svijeće zapalila izaslanstva obitelji ubijenih policajaca, zajedničko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade u kojem su se nalazili predsjednik Savjeta za branitelje predsjednika Republike Vlado Marić, saborski zastupnik Damir Rimac te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ravnateljstva policije Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Udruge 1. hrvatski redarstvenik te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
U odavanju počasti poginulim policajcima uz državna izaslanstva nisu sudjelovale brojne braniteljske udruge. One su, predvođene Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, formirale vlastitu kolonu, kojom su pola sata nakon što je završio državni protokol, došle do spomen obilježja u središtu Borova, gdje je ostao i dio obitelji poginulih. U toj koloni se nalazio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kao i članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara te drugih braniteljskih udruga.
Za ministra Ranka Ostojića ne postoje dvije kolone i dva protokola. „Mjesto pijeteta sigurno nije mjesto za podjele“, ističe Ostojić. Nastavio je kako ne želi dodavati bilo koju rečenicu koja bi mjesto gdje su poginuli redarstvenici, koji su izmasakrirani u najtežim uvjetima, učinila mjestom podjela. „To za MUP sigurno nije nešto što ćemo mi poticati“, rekao je ministar unutarnjih poslova.
"Tko polaže pravo na branitelje" pita ministar branitelja Predrag Matić koji predmnijeva da netko dvadeset dana prije izbora ima privatne branitelje. „Mjeriti i brojati branitelje nije fer. Oni koji to rade rade to na štetu hrvatskih branitelja. Oni to znaju. Predizborna je kampanja u punom jeku, a ovih dvanaest momaka koji su hrabro stradali u jednom mučkom terorističkom napadu srpskih terorista nisu zaslužili da se s njima tako igra,“ izjavio je Matić.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara drži da je sramota što nitko nije odgovarao za ovaj zločin. O odvojenom protokolu je rekao: „Mi smo davnih dana rekli da dok god je ovakva situacija u Vukovaru da nećemo sudjelovati u državnim protokolima. Međutim, moram naglasiti da je ovo organizacija i specijalne policije. Stožer je ovdje samo gost. Mi smo se samo priklonili našim prijateljima“, kaže Josić.

Državna i druga izaslanstva iz Borova su se uputila u Vinkovce gdje će u Župnoj crkvi sv . Euzebija i Poliona misu zadušnicu za ubijene policajce predvoditi biskup Juraj Jezerinac, a potom će se na stadionu HNK Cibalija održati atletske utrke u sklopu Memorijala 12 redarstvenika.
U Borovu su iz zasjede ubijeni i masakrirani hrvatski policajci Stipan Bošnjak iz Nuštra (1956.), Antun Grbavac iz Nijemaca (1961.), Josip Culej iz Jarmine (1966.), Mladen Šarić iz Novih Jankovaca (1965.), Zdenko Perica iz Nuštra (1965.), Zoran Grašić iz Otoka (1969.), Ivica Vučić iz Vinkovaca (1961.), Luka Crnković iz Otoka (1970.), Marinko Petrušić iz Tovarnika (1966.), Janko Čović iz Ivankova (1965.), Željko Hrala iz Ivankova (1968.) i Mladen Čatić iz Županje (1971.). Oni su ubijenih u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine iz zasjede koju su im postavili pripadnici srpskih paravojnih postrojba u središtu toga mjesta nedaleko od Vukovara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

FEBIRE

FEBIRE