Hrvatski radio

Radio Osijek

E-dozvola skraćuje proceduru

26.02.2014.

15:54

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sustav e-dozvola, značajno će ubrzati izdavanje građevinskih dozvola. Riječ je o jedinstvenom informatičkom sustavu kojim će se za područje cijele Republike Hrvatske izdavati akti za gradnju i uporabu, čulo se na predstavljanju u Osijeku.

Sustav pod nazivom "e-dozvole" predstavio je danas u Osijeku pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić. Prezentaciji su nazočili djelatnici upravnih odjela na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Dio je to niza prezentacija koje će Ministarstvo održati po cijeloj zemlji, kako bi se upravna tijela upoznala s novim e-sustavom kojim se nastoje stvoriti preduvjeti za učinkovit hijerarhijski odnos i vezu između Ministarstva te lokalne samouprave koja građevinske i uporabne dozvole izdaje. Naime, svaka dozvola koja se izda bilo gdje na teritoriju Hrvatske na taj način bit će vidljiva i u Ministarstvu. A budući je sustav zadan i jednak za svako upravno tijelo, ujednačit će se i postupanje i primjena zakona, što pruža pravnu sigurnost podnositelju zahtjeva i olakšava postupanje svim sudionicima u postupku, objašnjava Meštrić. Sustav je programiran na način da sam otkriva i upozorava na grešku, smetnju odnosno nedostatak zbog kojeg nije moguće izdati dozvolu, a informacija o razlogu zastoja dostupna je svim sudionicima u postupku.

To puno znači za konkurentnost Hrvatske, s obzirom da će neke dozvole pojeftiniti , a određeni papiri više neće biti potrebni, ističe pomoćnik ministrice . U ministarstvu uvjeravaju da će "nova procedura" znatno skratiti vrijeme potrebno za dobivanje građevinske dozvole. "Od predaje zahtjeva do izdavanja dozvole ne bi smjelo proći više od 30 dana", rekao je u Osijeku pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Meštrić te pojasnio kako bi novi sustav u praksi mogao zaživjeti početkom travnja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.