Hrvatski radio

Radio Osijek

09:24 / 22.08.2021.

Autor: Radio Osijek/AB

Edukacija o vožnji romobilom

fotografija iz priopćenja organizatora

fotografija iz priopćenja organizatora

Foto: - / -

Osijek je jedan od prvih hrvatskih gradova u kojima je Bolt predstavio uslugu najma električnih romobila. Suradnju s europskom superplatformom Bolt, pohvalio je i Grad Osijek koji je zajedno s Boltom i udrugom Moto Gymkhano organizirao Safety Days, edukaciju pravilnog korištenja romobila.

Zamišljen kao poligon sigurne vožnje, Safety Days je omogućio sudionicima da testiraju vještine skretanja, naglog kočenja i ubrzavanja te odražavanja stabilnosti na romobilima. Uz brojne zainteresirane građane, poligon je testirala i Jasenka Crnkovićzamjenica gradonačelnika Osijeka, koja je tom prigodom istaknula: „Osijek je oduvijek bio grad koji potiče zeleni transport. Bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo električne tramvaje, a i danas smo okrenuti prema zelenim modelima prijevoza. Stoga je pilot projekt najma električnih romobila bio logičan korak i iznimno smo zadovoljni što su i naši građani prihvatili ovu uslugu. Nadalje planiramo uvođenje 175 javnih bicikala od čega je 50 električnih koji će biti integrirani u javni prijevoz. Na taj način ćemo i dalje poticati ekološku osviještenost građana.“

Safety Days bili su prilika da se organizatori osvrnu i na ponašanje u prometu te različite situacije s kojima se vozači romobila mogu susresti poput mokrih i skliskih kolnika, velikih grupa ljudi ili ponašanja u blizini životinja. Upravo je u Osijeku ekskluzivno najavljen i drunk driving test, sigurnosna opcija koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a posebno dolazi do izražaja u noćnim terminima. Uključuje edukacije korisnika prije vožnje, a potom i testiranje kognitivnih sposobnosti koje određuje je li korisnik u stanju voziti ili će mu se kao alternativna opcija u slučaju alkoholiziranog stanja ponuditi vožnja taksijem. Drunk driving test uskoro će biti moguće i isprobati u Osijeku.

Osječki Safety Days ukazao je i na neke od najčešćih pogrešaka prilikom korištenja romobila kao što su blokiranje prolaza ili izlaza za nuždu te ostavljanje romobila na privatnom posjedu ili autobusnom stajalištu. Kako bi vozačima demonstrirali propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja , a kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini.

Osim održavanja najboljih sigurnosnih praksi u vožnji, vožnja Bolt električnim romobilima održiva je vrsta prijevoza koja ne zagađuje okoliš.

„Orijentirani smo na stvaranje pozitivnog utjecaja na okoliš, što posebno dolazi do izražaja kroz naš Zeleni plan. Želimo pridonijeti očuvanju okoliša, gradove osloboditi uobičajenih gužvi te ih vratiti građanima pružajući im održivi način prijevoza. Od predstavljanja pilot projekta do danas Osječani su pokazali veliki interes za korištenjem naših romobila i veseli nas što ovaj oblik mikromobilnosti u Hrvatskoj dobiva sve više poklonika koji pri prelasku kraćih udaljenosti biraju upravo romobile“, istaknuo je Ivan Begović, operativni menadžer za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Italiju.

Uz Osijek, najam električnih Bolt romobila trenutačno je dostupan u Rijeci i Varaždinu te više od 130 europskih gradova u 20 zemalja.

/priopćenje organizatora/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.