Hrvatski radio

Radio Osijek

"Ekotop" za ekološki uzgojenu hranu i eko turizam

12.03.2014.

15:44

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Podizanje svijesti i edukacija o ekoturizmu putem prekogranične suradnje", dio je IPA programa između Mađarske i Hrvatske.

Vrijedan je 230 000 eura, a njime  se želi uspostaviti dugotrajnija institucionalna suradnja i podignuti  svijest potencijalnih budućih proizvođača o toj gospodarskoj grani. 
Nositelj projekta je Gospodarska i industrijska komora Zala županije koja je prepoznala njegovu vrijednost s obzirom na brojne mogućnosti u ekoturizmu i u Hrvatskoj i u Mađarskoj. Njihova je predstavnica Renata Werger istaknula kako žele potaknuti poduzetnike da se više bave eko proizvodnjom i plasmanom takvih proizvoda na tržištu, a preko njih i da je potrošači više konzumiraju.     
Hrvatska, kao i Mađarska zaostaje za drugim europskim državama kad je u pitanju ekološka proizvodnja hrane. Hrvatska bi s trenutačnih oko 2,5 posto ekoloških,u odnosu na ukupne poljoprivredne površine trebala utrostručiti eko proizvodnju, no to još uvijek neće biti dovoljno kako bi se dosegnuo europski prosjek, rekao je predstavnik osječkog Bioinspekta Dubravko Kupčinovac, jednog od 7 nadzornih tijela u našoj zemlji.
Upravo je zbog toga važna izrada edukacijskog materijala, ali i studijska putovanja na kojima će se budući proizvođači upoznati  s primjerima dobre eko poljoprivredne prakse u obje zemlje. Zakonska je regulativa usklađena s europskom, kao i pravilno označavanje takve hrane. Za krivotvorenje eko znaka propisane su visoke kazne koje mogu dosegnuti i do 100 000 kuna.

Partneri na projektu su Gospodarska i industrijska komora Somođske županije i Sveučilište u Kapošvaru sa mađarske strane te Visoko učilište Križevci i Hrvatska agencija za hranu s hrvatske strane. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.