Hrvatski radio

Radio Osijek

Energetski učinkovita javna rasvjeta u Vukovaru

06.04.2022.

17:14

Autor: Radio Osijek / Marija Vukasović Petrinović

Modernizacija javne rasvjete u Vukovaru

Modernizacija javne rasvjete u Vukovaru

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT Radio Osijek

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisao je s direktorom tvrtke Parangal d.o.o. Zdravkom Banjanom ugovor o poboljšanju energetske učinkovitosti i modernizacije javne rasvjete na području Vukovara, koja će doprinijeti uštedama.

Uvođenjem moderne LED rasvjete koja se mijenja na ukupno 756 rasvjetnih stupova doći će do uštede od 39% , a računi za električnu energiju bit će znatno manji. "Zbog izrazito loših hrvatskih zakona, procedura u odlučivanju u postupku javne nabave produljena je na skoro godinu dana zbog čega gospodarstvenici, vrijedni djelatnici DKOM-a i naručitelji poslova djeluju u vrlo tromom i neoperativnom ambijentu koji nas u svijetu brzih odluka čini krajnje nekonkurentnima, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini", istaknuo je, među ostalim, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.


Projektom će se modernizirati javna rasvjeta na državnim prometnicama D2, D55 i D57 i na županijskoj cesti 4138, odnosno, kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig, modernizira se javna rasvjeta u ulicama: Trpinjska cesta, 12 redarstvenika, Kudeljarska, Vinkovačka, Priljevo, Matice Hrvatske, Ivana Gundulića, Trg žrtava fašizma, Kardinala Alojzija Stepinca, Antuna Bauera Paje, Županijska, Frankopanska, Trg kralja Tomislava, Europske unije, Sajmište, Nikole Andrića, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana Josipa Jelačića.


Plan modernizacije javne rasvjete, istaknuo je Čulig, vrijedan je oko 22 milijuna kuna, a ovo je prva faza provedbe. Projekt je vrijedan 3.044.910,00 kuna s PDV-om.

Energetski učinkovita javna rasvjeta u Vukovaru - Prilog Marije Vukasović Petrinović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.