Hrvatski radio

Radio Osijek

EU novci za sanaciju Filipovice

27.01.2014.

14:32

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 9 i pol milijuna kuna potrebnih za sanaciju odlagališta Filipovica u Osijeku, 85% očekuje iz europskih fondova, a ostatak će izdvojiti Fond za zaštitu okoliša, objavili su ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić nakon sastanka u Zagrebu.

Odlagalište Filipovica  koristilo se za Domovinskog rata, a zatvoreno je 1995. godine. Na njemu je odloženo 83 tisuće prostornih metara ili 54 tisuće tona otpada. Nakon provedenih istražnih radova, izrađen je projekt uređivanja i sanacije cijelog područja.

Gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo što će se konačno riješiti problem tog prostora udaljenog samo 2 kilometra od središta grada, a osobito zbog toga što to građane neće stajati ni kune.

Osijek je pripremio dokumente za sanaciju odlagališta pa smo im uputili poziv što bi u svibnju ili lipnju trebalo ishoditi javnim natječajem za radove, kaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je i ostale gradove i mjesta pozvao da učine isto.

U Hrvatskoj je oko 300 odlagališta, a za sanaciju njih stotinjak trebat će više od 2 i pol milijarde kuna, no dobra je vijest da možemo računati na europska sredstva. Iz europskih fondova za projekte zbrinjavanja otpada do 2020. godine bit će na raspolaganju čak 4,5 milijarde kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.