Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski tjedan mobilnosti 2014.

16.09.2014.

09:14

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine, počevši od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) se organizira od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju. Obilježava se u više od 2000 europskih gradova. Prigodni se program održava i u Osijeku.

Bivši član Europske komisije za okoliš Margot Wallström ustanovio je „Dan bez automobila” (Car Free Day) kao europsku inicijativu u 2000. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša. Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila u pojedinim dijelovima, ohrabrujući i potičući korištenje održivih modela kretanja naglašavajući važnost i podižući svijest u kolikoj mjeri odabir vrste i modela kretanja građana utječe na okoliš.Grad Osijek pod pokroviteljstvom Gradonačelnika sudjeluje u istom te planira niz određenih aktivnosti u znaku biciklizma i rekreativnih aktivnosti, a posebno bogat program namijenjen najmlađima.

 

PROGRAM U OSIJEKU

Šetnicu na „Promenadi“, 16. rujna, od 10 do 12 sati uljepšat će crteži djece iz eko vrtića (eko-vrtić „Mak“) i eko škola (učenici 2. i 6. razreda OŠ „Augusta Šenoa“) koja će crtanjem na kolniku, kredama u boji, izraziti svoja razmišljanja na središnju temu sloganom „Naše ulice, naš izbor“ ('Our Streets, Our Choice'), a prostor pored spomenika koristili bi za natjecanje u kvizu kroz igru „Ozzy ozone“, kako bi što znakovitije obilježili i Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, 16. rujna. Također, mlađa skupina izviđača iz Izviđačkog kluba „Javor“, svojim igrama, upotpunit će obilježavanje ovog eko datuma. Na „Promenadi“ se planiraju tri „štanda“ s radovima djece i prigodan promotivni materijal na predmetnu temu koji se dijelio građanima. I ove godine bit će uključena policija sa svojim promidžbenim materijalom i službenim biciklima. Tijekom mjeseca rujna u svim osnovnim školama na području grada Osijeka, održat će edukativna predavanja o sigurnosti u prometu. Školski športski savez grada Osijeka organizira veliko natjecanje u krosu za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola, dana 18. rujna na Hipodromu Pampas u 16 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.