Fajferica se vraća kući
Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek
2023. godine obilježeno je 150 godina od predstavljanja visokokvalitetne mesne pasmine crne svinje fajferice. Tim je povodom u organizaciji Udruge "Korijeni pustare" održan okrugli stol i istoimena izložba "Fajferica se vraća kući" u Staroj pekari u Tvrđi.
Kako je istaknula predsjednica Udruge "Korijeni pustare" Kristina Delalić Vetengl, trenutačno aktivno rade na izgradnji muzeja na otvorenom "Pustaraški ćošak" gdje bi objedinili sve segmente pustaraškog života: "Nadamo se da ćemo njegovom izgradnjom privući turiste, učenike i lokalno građanstvo kako bismo prezentirali pustare od njihova nastanka do nestanka", rekla je Delalić Vetengl. Najavljujući izložbu napomenula je kako su izložene fotografije udruzi ustupile obitelji pustaraša, a postat će dijelom putujućeg postava.
O važnosti ove pasmine govorio je predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje "Fajferica" Dominik Knežević. Napomenuo je kako su od Udruge došli do Uzgojne organizacije s rješenjem Ministarstva poljoprivrede za provođenje uzgojnoga programa za pasminu svinja "crna slavonska", a na čemu rade već 12 godina: "Naš je zadatak da ju zadržimo u izvornom obliku, onakvom kakva je nastala prije 150 godina na ovome području u Slavoniji. To je naša izvorna pasmina, jedna je od najprobitačnijih i ima najveću vrijednost ekonomskog iskorištavanja. Cilj je proširiti i njezin uzgoj na cijelu Hrvatsku pa nam je tako i područje djelovanja u cijeloj Hrvatskoj. Izniman je uspjeh što je crna svinja sve više prepoznata od strane restorana, a posebice od strane mlađe kuharske populacije", rekao je Knežević i dodao kako je trenutačna populacija crne slavonske svinje u 20 postotnom padu zbog afričke svinjske kuge i kreće se na oko 2.000 komada.
predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica Dominik Knežević
predsjednica Udruge korjeni pustare Kristina Delalić Vetengl
Na okruglom su stolu govorili su još i redovita profesorica na Medicinskom fakultetu u Osijeku dr.sc. Marija Hefer o nutritivnoj vrijednosti masti i mesa fajferice, s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijekredoviti profesor dr.sc. Goran Kušec o potencijalu fajferice za proizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda, izvanredni profesor s FAZOS-a dr.sc. Vladimir Margeta o povijesno-tradicijskom kontekstu fajferice, izvanredni profesor s FAZOS-a dr.sc. Boris Lukić o genetskoj vrijednosti fajferice i načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Osijek dr.sc. Dragan Solić o značaju uzgojnog programa u budućem razvoju fajferice.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.