Hrvatski radio

Radio Osijek

Festival tolerancije i promjene gledišta

09.04.2014.

00:53

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kinu Urania večeras u 18 sati počinje Festival tolerancije i promjene gledišta - Sichtwechsel, koji u Osijek donosi Austrijski kulturni forum.

U sklopu festivala kojemu je cilj širenje multikulturalnosti i različitosti do 12. travnja bit će prikazano 12 filmova i održan niz rasprava i radionica na kojima će biti tematizirani migracija, integracija, neonacizam, moral i vrijednosti današnjega društva – sve su to teme o kojima se nedovoljno govori, ističu organizatori. Otvaraju se teme prihvaćanja različitosti, tolerancije prema drugima i drugačijima te poštivanja jezičnih i kulturnih raznolikosti.
Odabrani filmovi austrijske su i njemačke produkcije, a radnje su tematski prilagođene ciljevima festivala i različitim dobnim skupinama.
„Osim promocije filmskog stvaralaštva austrijskih i njemačkih producenata jedan od ciljeva ovog festivala je očuvanje i popularizacije njemačkog jezika, običaja i kulture na području koje je do kraja Prvog svjetskog rata pripadalo austrijsko-njemačkom govornom i kulturnom krugu. Korištenjem glazbe i filma kao medija, mladima se otvaraju nove mogućnosti u cilju povezivanja kulturne, filmske i glazbene scene Hrvatske s partnerskim zemljama Austrijom i Njemačkom, a stvaranjem novih suradnji i kreativnih prijateljstava promiču se jezične, vjerske, kulturne i druge različitosti, tolerancija, pozitivna integracija i razvija svijest o granicama kao geografskim pojmovima, ali ne i barijerama“, ističe Marijana Bošnjak iz osječkih Kinematografa. „Upravo je dijalog ono što nam svima nedostaje kako bismo promijenili okruženje u kojem živimo i pomaknuli granice koje razdvajaju, a koje nisu državne nego su primarno u glavama svih nas,“ nastavlja Bošnjak.
Festival je organiziran na poticaj austrijske (Ružica Čubela) i njemačke (Stephanie Merkel) lektorice na osječkom sveučilištu, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma. Festival podržavaju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija i niz nevladinih institucija – Volonteri grada Osijeka, PRONI centar za mlade, Udruga Ne-ovisnost, Goethe Institut Hrvatska, Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku, Filozofski fakultet u Osijeku, Njemačka zajednica – zemaljska udruga podunavskih Švaba u Osijeku, vrtići, osnovne i srednje škole s područja grada Osijeka i Županije osječko-baranjske te pojedinci koji sudjeluju u radionicama i panelima.
Uz svaki film održat će se kreativne radionice i radionice te paneli, a zaključci sudionika javnosti će biti predstavljene posljednjega dana festivala, u subotu, 12. travnja u 21,15 između dvije posljednje filmske projekcije.

9.4.2014. srijeda
18:00 Tko prije umre, duže je mrtav - Wer früher stirbt ist länger tot
19:45 Mama Europa - Mama Europa
21:15 Borbene djevojke - Kriegerin / Combat Girls

10.4.2014. četvrtak
18:00 Emil i detektivi - Emil und die Detektive
20:00 Isti ljudi, druga mjesta - Isti ljudi, druga mjesta
21:30 Strankinja - Die Fremde

11.4.2014. petak
18:00 Vještica Lili, 1. dio - Hexe Lilli: Der Drache und das magische Buch
19:30 Pun mi je kufer - Muxmäuschenstill
21:30 Sickfuckpeople - Sickfuckpeople

12.4.2014. subota
09:30 Vještica Lili, 2. dio - Hexe Lilli: Die Reise nach Mandolan
20:00 Ajme meni - Oh boy
21:30 Body Complete - Body Complete

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.