Hrvatski radio

Radio Osijek

Fond za zaštitu okoliša: Smanji otpad od hrane

01.06.2021.

12:07

Autor: Monika Kralj

foto HRT Radio Osijek/M.Kralj (sugovornice Leteće ekipe )

foto HRT Radio Osijek/M.Kralj (sugovornice Leteće ekipe )

Foto: - / -

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi pilot projekt Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste, a projekt uključuje hotele u Osijeku i Puli. Hotel Osijek već provodi neka mjerenja i vrlo je napredan u tome, ističu iz Fonda koji je danas u Osijeku organizirao radionicu.

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom biootpad je proglašen posebnom kategorijom otpada. U ukupnim količinama biootpada preko 70% čini otpad od hrane koji je predmet ovog projekta. Studija UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (Food and Agricultural Organisation of the United Nations) pokazala je da je ugljikov otisak proizvedene hrane koja nije iskorištena u prehrani na globalnoj razini jednak 3,3 Gt ekvivalenata CO2 što bi značilo da je otpad od hrane treći najveći emiter ugljikovog dioksida, glavnog stakleničkog plina, a nalazi se odmah iza SAD-a i Kine. Republika Hrvatska je Planom gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. propisala dinamiku odvojenog sakupljanja komunalnog biootpada na godišnjoj razini, prema kojoj je na nacionalnoj razini do 2022. potrebno odvojeno sakupiti 40% mase proizvedenog biootpada koji je sastavni dio komunalnog otpada. Nacionalna politika za sprječavanje otpada od hrane je uređena Planom sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane  2019.-2022. te Zakonom o poljoprivredi. U Planu su objedinjene mjere i aktivnosti za sprječavanje nastajanja otpada od hrane.

Odgovorna proizvodnja i potrošnja sa specifičnim ciljem smanjenja otpada od hrane po stanovniku, prema kojem bi se trebale prepoloviti globalne količine otpada od hrane po stanovniku na razini maloprodaje i potrošača te smanjiti gubici hrane duž cijelog lanca proizvodnje i opskrbe. Kako bi doprinijele ostvarivanju UN-ova cilja članice EU trebale bi postići smanjenje otpada od hrane na razini EU od 30% do 2025. i 50% do 2030. godine. /tekst organizatora/

Sve te smjernice razlog su pokretanja projekta koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom turizma. U sklopu projekta bit će organizirane dvije radionice i okugli stolovi (prezentacija rezultata , edukacija hotelskog osoblja, rasprava o tom problemu). 

O projektu i radionicu u Osijeku govorili smo u našem Jutarnjem programu: 

javljanje "Leteće ekipe" u Jutarnji program

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.