Hrvatski radio

Radio Osijek

15:10 / 20.05.2014.

Autor: Radio Osijek

Foto vijest: Stanje u županjskoj Posavini

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I dalje je stanje na poplavljenim područjima uz Savu kritično, izvanredno je stanje. Voda je iz potopljenih Račinovaca, Gunje i Rajeva Sela doprla do Strošinaca i Posavskih Podgajaca iz kojih je počela evakuacija stanovništva. Voda se prelijeva iz jedne depresije u drugu i ugrožava Posavske Podgajce. Iako vodostaj Save opada tisuće vojnika i pripadnika nadležnih službi kontrolira nasipe, a zbrinjavaju se i tisuće izbjeglih građana iz poplavljenih sela kod Županje. Na terenu nema epidemija.

Na području Strošinaca i Posavskih Podgajaca u županjskoj Posavini, u koja su počele ulaziti savske vode iz pravca već poplavljene Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela, čine se dodatni napori kako bi se ta mjesta zaštitila od velikih poplava, izjavio je načelnik Županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić. Po njegovim riječima, na tom se području provodi evakuacija stanovništva koje još nije napustilo svoje domove, a evakuira se i stoka, koje je velik broj.

Potpuno potopljeno selo Gunju na krajnjem jugoistoku županjske Posavine napustilo je svih oko 4200 mještana, kazao je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, koji je i sam zajedno sa mještanima bio prisiljen napustiti to selo uz rijeku Savu i državnu granicu s BiH. Više nemam ni suza da bih plakao. Tolika je naša tuga, kaže vidno potresen Lucić dodajući kako je u Gunji potopljeno svih 1217 kuća od kojih su se tek tri, u samom centru mjesta, uspjele koliko toliko oduprijeti visokim savskim vodama dok je oko preostalih kuća voda duboka od 1,5 do čak pet metara.

Osim na kućama, poplava je prouzročila ogromne štete i na stočnom fondu, a potpuno su uništeni i usjevi na oko 1300 hektara poljoprivrednih površina oko Gunje, koja je, između ostalog, poznata i po jedinoj džamiji u ovom dijelu Hrvatske.

Visoki nasipi preventivno se podižu na području Strošinaca, Drenovaca i Posavskih Podgajaca kako bi se područje tih općina kao i sela zaštitili od savskih voda. Na području nasipa u Rajevom Selu voda još uvijek prolazi kroz nasip, ali se na području Račinovaca rijeka Sava polagano vraća u korito, kaže zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general Dragutin Repinc. Dodao je kako je vojska noćas izgradila nasip prema mjestu Jamena u Srbiji odakle prijeti opasnost Strošincima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.