Hrvatski radio

Radio Osijek

G. Bošnjak: "Odluka o dvojezičnosti u Vukovaru je jasna!"

27.09.2014.

20:17

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odluka Ustavnog suda o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru je jasna i kaže kako nema postavljanja novih dvojezičnih ploča, ali ni skidanja starih, izjavio je predsjednik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Goran Bošnjak komentirajući ovotjedno skidanje dvojezičnih ploča s pročelja državnih ustanova u Vukovaru.

Po njegovim riječima, na Ured državne uprave u Vukovaru idućeg tjedna bit će vraćena dvojezična ploča, a oni koji je ponovno pokušaju skinuti moraju biti svjesni da time krše zakon i odluku Ustavnog suda. "Nećemo postaviti novu, već samo vratiti staru ploču. Skidanje dovjezičnih ploča je nezakonito i suprotno odluci Ustavnog suda. Zato bi ploče trebale biti vraćene na svoja mjesta sve dok se Statutom grada Vukovara ne uredi pitanje dvojezičnosti kako je i naveo Ustavni sud, za što je Vijeće dobilo rok od godinu dana", objasnio je Bošnjak,dodajući kako griješe oni koji misle da će Statutom posve "izbaciti" dvojezičnost iz Vukovara. Po njegovu mišljenju, ne mogu se sva mjesta ni svi dijelovi Vukovara izuzeti od dvojezičnosti, nego samo neki. Bošnjak se zauzima za smirivanje napetosti te strpljenje dok se pitanje dvojezičnosti ne uredi Statutom grada Vukovara.

Skupina hrvatskih branitelja i ratnih stradalnika skinula je prije nekoliko dana sve dvojezične ploče s pročelja državnih institucija u Vukovaru, a ploča na zgradi policije je oštećena.   Nezadovoljstvo dijela branitelja i stradalnika traje od rujna prošle godine, kada su prve dvojezične ploče postavljene na državne institucije u Vukovaru. U proteklih godinu dana nekoliko desetaka ploča je skinuto, oštećeno ili razbijeno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.