Hrvatski radio

Radio Osijek

General Kruljac iznosi obranu

12.03.2014.

13:07

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, Mladen Kruljac iznio je svoju obranu u postupku koji se protiv njega vodi na osječkom Županijskom sudu zbog malverzacija zemljištem u Općini Sibinj.

Na osječkom je Županijskom sudu obranu danas počeo iznositi general Mladen Kruljac. Istaknuo je činjenice o izravnoj usmenoj zapovijedi, opovrgnuo visinu troškova radova koju navodi optužba te razriješio dilemu oko sastanka u Uredu tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića. Zamjenica županijskoga državnog odvjetnika Zorka Fumić te je navode ocijenila neistinitima te zatražila da se presluša Kruljčev iskaz iz istrage u kojem on, kako tvrdi, navodi drukčije činjenice.            

        

Podsjetimo, šestoricu optuženika, među kojima je i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac, USKOK tereti da su malverzacijama zemljištem općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,01 milijuna kuna.Tereti ih se da su od rujna 2007. do sredine 2008. godine, protivno odlukama Vlade RH kojima je općini Sibinj darovano zemljište sa svrhom izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim trgovačkim društvima i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, te bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni. Na taj način su im pribavili znatnu imovinsku korist. Tereti ih se kako su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s optuženim Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga , kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe Hrvatske vojske, izvela radove.

Neslužbeno doznajemo da se izricanje presude očekuje krajem ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.