Hrvatski radio

Radio Osijek

Gimnazijalci „kemijaju” u laboratorijima PTF-a

27.02.2023.

12:53

Autor: Radio Osijek

Škola kemije

Škola kemije

Foto: PTF / -

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastavlja tradiciju i ove je godine organizirao 6. Školu kemije namijenjenu učenicima trećih razreda osječkih gimnazija. 

Škola traje ovaj tjedan i održava se u laboratorijima na Zavodu za primijenjenu kemiju i ekologiju tog fakulteta. Zanimljiv svijet kemije učenicima približavaju profesorice koje su i osmislile radionice. „Učenici samostalno, uz asistenciju nas nastavnika, asistenata i tehničkog osoblja rade zanimljive pokuse i tako im približavamo svijet kemije, ali i sve mogućnosti koje im pruža Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Gimnazijalci uglavnom nemaju laboratorije u školama pa im je ovo idealna prilika za steći uvid u to što se u njima radi. Na Školu kemije dolaze dobrovoljno s puno želje i zanimanja, druže se s nama, pitaju sve što ih zanima o fakultetu kako bi iskristalizirali hoće li ga možda izabrati za mjesto budućeg studiranja”, ističe izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač.

Na radionicama učenici će, među ostalim, sintetizirali b-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određivati kalcij u mlijeku, dokazivati aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrno zrcalo, pročišćavati benzojevu kiselinu i izvoditi brojne druge pokuse, te prvi put samostalno filtrirati, ekstrahirati i titrirati.


Galerija
Škola kemije, Foto: PTF/-
Škola kemije, Foto: PTF/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.