Hrvatski radio

Radio Osijek

Godišnjica proboja iz Laslova

24.11.2017.

13:03

Autor: Davor Lončarić/Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Laslovčani se sjećaju najtežih dana u novijoj povijesti mjesta i proboja branitelja i civila iz potpuno okruženog Laslova na južnoj crti obrane Osijeka 1991. U Parku hrvatskih branitelja u središtu sela vijence su položili ministar branitelja Tomo Medved i saborski zastupnik Robert Jankovics.

Braneći Laslovo poginulo je 48 hrvatskih branitelja i civila, a deset se još uvijek smatraju nestalima. Obrana tog mjesta s većinskim mađarskim stanovništvom trajala je 152 dana, a najteže je bilo posljednja četiri - nakon okupacije Vukovara i Ernestinova ostali su u potpunom okruženju sprskih agresora. U proboj su krenuli 23. studenoga u 16 sati i 30 minuta, a do jutra su pješačili kroz neprijateljski obruč u dvjema skupinama. U prvoj su bili samo branitelji koji su osiguravali put, a u drugoj su bili branitelji i civili s 27 ranjenika koje su nosili na rukama. U proboju im je "pomogla" hladna i maglovita noć tako da su se uspješno probili do prvog slobodnog naselja - Ivanovca oko 5 sati ujutro. 

Preživjeli branitelji Laslova svake godine pale 48 svijeća u mjesnom parku u znak sjećanja na poginule suborce i to točno na mjestu s kojeg su krenuli u proboj. Tako je bilo i ove godine u Parku hrvatskih branitelja u Laslovu. Uz branitelje je počast žrtvama odao i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te brojni mještani Laslova. 

U subotu, 25. studenoga bit će održan i 6. Mimohod hrvatsko-mađarskog bratstva i komemoracija povodom 26. obljetnice dana okupacije Laslova. Mimohod tradicionalno kreće u 11 sati ispred braniteljskog spomenika u selu Korođ te ide do Laslova (udaljenost je 5 kilometara), gdje će u 12 sati u Parku hrvatskih branitelja početi komemoracija za poginule branitelje Laslova. Organizator mimohoda i komemoracije je Inicijativa hrvatsko-mađarskog prijateljstva, u suradnji s mađarskim Pokretom mladih “64 županije” (HVIM) koji tradicionalno s velikim brojem članova iz Mađarske dolazi odati počast poginulim braniteljima Laslova.

 

Poslušajte i izjave branitelja Ladislava Ferenca, Ladislava Kočiša, Stjepana Dežea Rikija i predsjednika Županijske skupštine Dragana Vulina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.