Hrvatski radio

Radio Osijek

GOGO o spomenicima

20.01.2014.

10:12

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građanska inicijativa GOGO protivi se najavi podizanja spomenika antifašizmu ili žrtvama komunizma jer smatraju da trenutačno u gradu treba riješiti puno važnije probleme.

Predsjednik inicijative GOGO i gradski vijećnik Miroslav Vanek upozorio je satiričnim priopćenjem za javnost kako se gradska vlast bavi nevažnim stvarima. Pritom se ne protivi podizanju novih spomenika  u gradu, ali drži kako je grad opterećen brojnim problemima treba vlast koja će ih napokon početi rješavati. 

"Kao odgovorni građani i vijećnici Gradskog vijeća Grada Osijeka ne možemo šutjeti na ovu prevažnu temu za sve građane našega grada - izgradnju spomenika antifašizmu u Osijeku", piše Vanek te ističe kako njegovu skupinu raduje što se o ovoj temi tako važno priča, posebno zato jer je to dokaz kako osječki političari ipak znaju kada treba reagirati i ulaziti u sukobe.

"Zaista, zašto bi reagirali na nepotizam i zapošljavanje „preko veze“ u gradskim poduzećima? Treba čuvati energiju za egzistencijalne teme poput podizanja/obnavljanja spomenika u Osijeku", ironično dodaje Vanek. A potom slijedi nekoliko prijedloga kojima se GOGO htio našaliti s temom podizanja spomenika u Osijeku:

"Prepoznajući ovu iznimno važnu temu i GOGO se želi pridružiti, no više ne tražimo transparentna zapošljavanja, pošteno i odgovorno upravljanje našim gradom. Suočeni s važnijim temama, predlažemo podizanje spomenika i preimenovanje ulica:
1. Podizanje spomenika Pinocchiu. Spomenik mora imati temelje dubine 10 metara (zbog statike i povećanja nosa, što će u kasnijim rečenicama ovog priopćenja biti jasnije), a visina mu treba biti 40 metara. Nos treba biti montažni tako da se nakon svakih izbora može povećavati.
2. Imenovanje ulice Franje Kuhača ulicom baruna Munchhausena. Ta ulica imala bi i jednu izdvojenu zgradu na Trgu A. Starčevića (zgrada Županije). Spomenik i ulica bili bi tu kako bi građane našega grada podsjećali na neispunjena predizborna obećanja (od HDSSB-a do današnje gradske koalicije).
3. Tražimo da se jedna od gradskih ulica nazove po svjetskom velikanu Carlosu Rayu - Chuck Norrisu. Čini nam se da nas jedino on može izvući iz ovoga gliba i najavljujemo ga kao mogućeg nositelja naše liste za sljedeće lokalne izbore. Pregovori samo što nisu započeli.
Vjerujemo da bi izgradnja spomenika i imenovanje ulica u skladu s našim prijedlogom doprinjelo razvoju tolerancije u našem gradu. Osim toga, ne treba zaboraviti na međunarodni karakter imena koje predlažemo (Pinocchio - Italija, Munchhausen - Njemačka, Chuck - SAD)
Ako se ovi zahtjevi ne ispune, razmislit ćemo o našem dolasku na sljedeće Gradsko vijeće!" 

U (ozbiljnom) nastavku priopćenja GOGO podsjeća osječke političare na temeljni politički akt Republike Hrvatske, a smatraju kako povijesne teme dobivaju previše vremena i pozornosti na osječkoj, pa i državnoj političkoj sceni, a o njima se razgovara na diletantski i tendenciozan način usmjeren izazivanju negativnih emocija, te poticanju društvenih sukoba. "Povijesne teme treba ostaviti povjesničarima, te ih treba izbaciti iz dnevnopolitičkih rasprava, i ne dopustiti da povijest diktira kako će se trošiti novac, kojega i tako nema dovoljno, u sadašnjosti", piše Miroslav Vanek u priopćenju. Ponovio je kako je GOGO okrenut ka aktualnoj problematici Osijek i budućnosti grada, te smatraju da bi sve političke stranke u vladajućoj koaliciji trebale svoje snage i koncentraciju usmjeriti na rješavanje aktualnih problema poput HNK, zapošljavanja u gradskom sustavu, omogućavanja razvoja gospodarstva, pripremi projekata, i smanjenju nezaposlenosti u gradu. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.