Hrvatski radio

Radio Osijek

Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu

28.05.2023.

13:03

Autor: Radio Osijek/TM

Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu

Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu

Foto: Maja Muškić / Radio Osijek

Proljetni ophod Ljelja ili Kraljica dugi niz godina njeguju članovi KUD-a „Gorjanac" iz Gorjana, a kao nematerijalno kulturno dobro upisan je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na današnji blagdan Duhova ljelje odjevene kao kraljice obišle su selo i izvodile ritual sastavljen od pjesama i mačevnog plesa. 

Ljelje su djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje u proljeće, o blagdanu Duhova, odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa s mačevima.

Običaj ne potječe iz turskog doba, kako se često priča, nego iz pradavnih vremena Slavena. Uloge kraljica i kraljeva (djevojaka s urešenim šeširima na glavi kao oznakama muškoga spola), te čauša, zastavnika, djeveruša i djevera otkrivaju svadbenu tematiku ovih ophoda. Smatra se da je Ljelja žena slavenskog boga Peruna. Premda značenje i izvor ovog rituala nije pouzdano poznat, seljani ga smatraju simbolom sela Gorjani i prikazom ljepote i elegancije njihovih mladih.

Galerija
Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio Osijek
Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio OsijekGorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio Osijek

Kraljice-ljelje (kraće "ljelje") i kraljevi (kraljičari) naziv su za duhovski ophod djevojaka. Počiva na mitskoj priči o nebeskim kraljicama i kraljevima koji nemaju veze s ovozemaljskim kraljevstvom. Ljelja i Ljeljo su djeca boga Peruna prema hrvatskim vjerovanjima. Izgubljena su djeca i ne znaju da su svojta. U kršćanskoj tradiciji su njihova imena promijenjena u Jura i Mara. Običaj se najdulje zadržao u Đakovštini.

Godišnji proljetni ophod kraljice u Gorjanima, Slavonske kraljice ili Ljelje, narodni običaj, upisan je 1966. godine kao hrvatska kulturna baština. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.


Galerija
Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio Osijek
Gorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio OsijekGorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio OsijekGorjanske Ljelje u proljetnom ophodu, Foto: Maja Muškić/Radio Osijek

Kada Ljelje obilaze selo, dijele se na desetak kraljeva opasanih sabljama i muškim šeširima ukrašenim cvijećem i manji broj kraljica koje, poput mladenki, na glavama imaju bijele vijence.

Prilikom obilaska raznih obitelji u selu, one odabiru iz svog širokog repertoara, one pjesme koje su primjerene toj obitelji. Najčešće pjevaju djevojci, mladiću ili mlađoj nevjesti. Zatim kraljevi izvode ples sa sabljama, a kraljice pjesmom komentiraju plesne figure (zveckanje i križanje mačeva, te provlačenje ispod uzdignutih mačeva). Slijedi narodni ples uz pratnju gajdaša (u novije vrijeme tamburaša) kojemu se mogu pridružiti i ukućani. Nakon što ih počaste hranom i pićem povorka odlazi u drugu kuću.

Drugog dana Duhova odlaze u susjedno selo ili obližnji gradić. Na kraju slijedi zajednička gozba i zabava kod jedne od sudionica.

Cijelo selo, uključujući osnovnu školu, crkvu i mnoge seoske obitelji, pomaže u organiziranju ovog ophoda, koji znači mnogo djevojkama koje su odabrane da budu Ljelje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.