Hrvatski radio

Radio Osijek

Gospa na Vodici u Ilači - "hrvatski Lourdes"

15.08.2014.

00:02

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najistočnije hrvatsko marijansko svetište u Ilači i ove će godine pohoditi tisuče hodočasnika iz cijele regije. Poznato po čudima i dokazanim iscjeljenjima, Svetište "Gospe na Vodici" nerijetko zovu "hrvatskim Lourdesom".

Župa u Ilači spominje se 1612. godine. Godine 1865. nekoliko stotina metara udaljeno od župne crkve na sred kolnog puta pojavio se izvor vode, koji je zapazio Ilačanin Petar Lazin, a Đuka Ambrušević, koji je stanovao u toj ulici, u snu je vidio Gospu sa bijelom krunom na glavi koja je držala maloga Isusa na lijevoj ruci. Gospa mu je naredila da ogradi pronađeni izvor jer je to njezin izvor pa stoka ne smije tome izvoru prilaziti. On je daskama ogradio mali bunarić kojemu su ljudi dolazili s poštovanjem i prozvali ga zbog čudnovatih ukazanja “Gospina Vodica”. Što je Lurd za  Francusku to je Ilača za Srijem, kažu pisci o Marijanskim svetištima. Gospa se u Lurdu ukazala 1858. godine gdje je potekao čudotvorni izvor, a isto se događa u Ilači sedam godina kasnije. U Lurdu se događaju ozdravljenja bolesnika, a to se isto događalo i u Ilači o semu svjedoče iskazi mnogih hodočasnika.

 

Nigdje drugdje gdje su bila Gospina ukazanja, osim u Lurdu i Ilači, nije iz zemlje čudesno provrela voda. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, 17. srpnja, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. Godine započe izgradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Za novu crkvu sliku Gospe Ilačke poklonio je vukovarski lončar Jugurčić , koji je na Gospinom izvoru povratio vid i zdravlje očiju. Od samog nastanka ovog svetišta dolazili su hodočasnici iz Srijema i Slavonije. Glavno proštenište je na Veliku Gospu, a hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Crkva Gospe Ilačke teško je stradala 1991. godine, ali ljubav prema Gospi Ilačkoj vratila joj je stari sjaj i lijepi bijeli lik Gospe na čudotvornom izvoru. Oko crkve uređen je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

     


U prigodi svetkovine Velike Gospe na Prvom programu HRT-a danas u 14,45 sati bit će prikazan dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka" redatelja Branka Ištvančića. Film "Draga Gospa Ilačka" nosi u sebi metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života. Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište s Lourdesom. Snimljen na izvornim lokacijama, zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici. Film je dobitnik Nagrade za najbolji film festivala i Nagrade za najbolju glazbu na Festivalu hrvatskog vjerskog filma na Trsatu 2010. godine. Dobio je je i posebno priznanje 14. ITF'CRO 2011. u Splitu "za izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma" te posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu u gradu Lecce u Italiji 2012.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.