Hrvatski radio

Radio Osijek

"Gospodarstvo istočne Hrvatske - vizija i razvoj"

23.05.2014.

14:25

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekonomski fakultet u Osijeku u suradnji s Ekonomskim fakultetima iz Tuzle i Maribora organizirali su 3. Međunarodni znanstveni simpozij „Gospodartsvo istočne Hrvatske – Vizija i razvoj“. Skupom se daje značajan doprinos razvoju istočne Hrvatske kroz znanstvene i stručne radove te istraživanja, a potiču se i investicije. Na Simpozij se prijavilo 70 radova, što domaćih što stranih autora, o temama: Istočna Hrvatska – atraktivna regija za globalne investicije; Ljudski kapital u funkciji razvoja regije; Novi trendovi u ekonomskom razvoju; Značaj nevladinih organizacija u promociji istočne Hrvatske; Dunav, Drava i Sava kao Europska poveznice u funkciji razvoja turizma.

Simpozij organiziraju Ekonomski fakultet u Osijeku, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Tuzli, te Univerza v Mariboru, Ekonomsko poslovna fakulteta v Mariboru, a trajat će do 24. svibnja. 

Treći međunarodni znanstveni simpozij održava se u novim okolnostima s obzirom na članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Kao 28. članici EU predstoje nam značajne promjene u pogledu razvoja gospodarstva, posebito na mogućnosti povezivanja, umrežavanja i svih oblika suradnje kako u gospodarskom, tako i u kulturnom, sportskom, znanstvenom i inom području. S obzirom na ljudski i prirodni potencijal, prometne koridore koji prolaze kroz ove prostore i nove svjetske trendove očekujemo radove koji će dati novu viziju razvoja kako bližeg tako i daljnjeg okruženja, te zajedničke aktivnosti i međusektorska povezivanja, partnerstva, transfere tehnologije, korištenje prekogranične suradnje, radove koji obrađuju socijalnu koheziju i održivi gospodarski rast. Ako samo jedan od prezentiranih radova bude uočen od strane potencijalnih investitora, postoji opravdanje za organiziranje i trajanje Simpozija u kontinuitetu. Naša nastojanja da se aktiviraju znanstvenici, stručnjaci, istraživači i vizionari biti će opravdana ako se otvore novi proizvodni pogoni, pokrenu nove turističke destinacije s obzirom na Dunav, Dravu i Savu,  kao europske poveznice, te pronađe rješenje za konačno zbrinjavanje otpada i očuvanje okoliša (zemljišta, šuma i voda), zaživi ekonomska energetska učinkovitost, smanji nezaposlenost na minimum i spriječi odljev stanovništva.Kao Ekonomski fakultet osjećamo potrebu i obvezu pripomoći kako domaćim tako i stranim investitorima u pronalasku novih rješenja i vizija za razvoj kako za ulaganja vlastitog kapitala, tako i za mogućnosti korištenja strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU.

/Prof. dr. sc. Anka Mašek Tonković/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.