Hrvatski radio

Radio Osijek

Grabar - Kitarović: Nedopustivo je da u Hrvatskoj ima gladne djece!

04.11.2014.

12:06

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U samo jednom danu donatori su uplatili dovoljno novca za školsku kuhinju za stotinu djece Osnovne škole doktora Franje Tuđmana u Belom Manastiru.

Nakon što se u listopadu u medijima pojavila priča o učiteljici iz Belog Manastira koja plaća školsku prehranu učenici koja je siromašna krenula je velika akcija u kojoj se počelo pomagati djeci koja nemaju ni za osnovno što im je potrebno. Prema riječima Damira Mendlera, ravnatelja belomanastirske osnovne škole, samo je u jednom danu uplaćeno dovoljno novca da stotinu učenika dobije besplatan obrok do kraja ove školske godine. Mendler, koji je i gradski vijećnik, izjavio je kako je u nekoliko navrata tražio da grad sufinancira mliječnu kuhinju za siromašnu djecu, no to se dogodilo tek nakon ove medijske priče. Zahvalio se svim donatorima, i velikim tvrtkama i pojedincima, koji su razumjeli koliko je velik problem u pitanju. 

Članak o siromašnim učenicima u Belom Manastiru u novinama potaknuo je i predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović da se uključi u akciju. S obzirom na to da nema zakonskog uporišta da dodjelu financijskih donacija odlučila je potaknuti nekoliko anonimnih donatora da pomognu i plate prehranu siromašnoj djeci u Belom Manastiru, a danas je i posjetila tu školu te donijela skromnu donaciju mlijeka i voća. Istaknula je kako je nedopustivo da su u 21. stoljeću djeca u Hrvatskoj gladna te kako će "kao predsjednica države učiniti će apsolutno sve što je u njenoj moći i iskoristiti autoritet i inozemne veze kako bi se doveli u situaciju da više nijedno dijete ne bude gladno ni u školi niti kod kuće". "Danas, u 21. stoljeću u državi kao što je Hrvatska doista ne smijemo imati gladne djece", poručila je Grabar-Kitarović.   

Inače, kako je izjavio ravnatelj Damir Mendler, Osnovnu školu doktora Franje Tuđmana u Belom Manastiru pohađa 600 djece, a polovica njih ne uzima obroke u školi nego sami kupuju hranu. Od preostalih 300 učenika napravljen je popis od stotinu učenika čiji roditelji ne rade ili su socijalni slučajevi te ne mogu plaćati djeci ni školsku kuhinju. Problem je, ističe Mendler, što brojne obitelji bez ikakvih prihoda, ali u posjedu nekretnine- ne pripadaju kategoriji socijalnih slučajeva koji prema zakonu imaju pravo na besplatnu prehranu u školi. Pojedine općine u Baranji, poput Darde koja plaća hranu za 140 školaraca, imaju na taj način riješen problem, a Beli Manastir odlučio je izdvojiti novac u proračunu tek za sljedeću proračunsku godinu. 

Inače, cijena dnevnog obroka u osnovnoj školi u Belom Manastiru je pet kuna, a djeca osim suhe hrane, napitaka i voća najmanje triput tjedno dobiju i kuhane obroke. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.