Hrvatski radio

Radio Osijek

Grad Osijek subvencionira studentske kredite

20.10.2014.

15:11

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti iz Osijeka, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu između Grada i Zagrebačke banke, imaju mogućnost korištenja studentskih kredita po povoljnijoj kamatnoj stopi.

Grad Osijek će u sljedeće tri godine sufinancirati kamate, a ti subvencionirani krediti namijenjeni su redovnim studentima sveučilišnih, stručnih i poslijediplomskih koji udovoljavaju uvjetima koje je propisao Grad. Ugovor o poslovnoj suradnji na projektu „Studentski krediti potpisali su gradonačelnik Ivan Vrkić i član Uprave Zagrebačke banke Milivoj Goldštajn.

„Ulaganje u mladost i znanje najisplativije je ulaganje Grada Osijeka, jer upravo ostanak i povratak mladih obrazovanih kadrova može značajno utjecati na gospodarsku sliku gradu te osigurati njegov razvoj i napredak", istaknuo je gradonačelnik Vrkić. „Ovaj ugovor nastavak je dosadašnje uspješne suradnje između Zagrebačke banke i grada Osijeka. Grad Osijek i cjelokupna regija imaju veliku mogućnost za rast i razvoj, a vjerujemo da će upravo zahvaljujući ovim kreditima i edukaciji te znanstvenom usavršavanju mladih uspjeti iskoristiti sav svoj potencijal“, rekao je Goldštajn.

Rok korištenja kredita jednak je trajanju studija, odnosno preostalim godinama studija korisnika kredita, uz dodatnu mogućnost korištenja odgode plaćanja prve rate u trajanju do 12 mjeseci. Na taj način otplata glavnice kredita započinje tek nakon završetka studija i eventualno iskorištene odgode početka otplate. Rok vraćanja kredita neovisno o roku trajanja studija iznosi do 120 mjeseci. Grad sufinancira kamatu u visini 2,81 posto tako da kamatna stopa za studente iznosi 2,95% godišnje, promjenjiva, u kunama.

Za preddiplomske i diplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života u rasponu je od 500 do 1.500 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Osijeka. Za one koji studiraju izvan Osijeka, a na području Republike Hrvatske kredit se odobrava u rasponu od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno, a od 2.000 do 4.000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u inozemstvu. Za poslijediplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života za studije na području RH u rasponu je od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno dok za studente koji studiraju u inozemstvu iznosi od 2.500 do 5.000 kuna mjesečno.

Za preddiplomske i diplomske studije kredit za plaćanje školarine iznosi maksimalno do 18.000 kuna godišnje za studije na području Osijeka te maksimalno 30.000 kuna godišnje za studiranje na području RH (ali izvan Osijeka) i maksimalno 48.000 kuna godišnje za studije u inozemstvu. Kod poslijediplomskih studija kredit za plaćanje školarine za studiranje na području RH može iznositi maksimalno 42.000 kuna godišnje, a za studije u inozemstvu maksimalno 60.000 kuna godišnje.

Na temelju objavljenog javnog poziva za dodjelu studentskih kredita Odbor za studentske kredite Grada Osijeka zaprima zahtjeve i izdaje suglasnost za podizanje povlaštenog studentskog kredita. Temeljem ove suglasnosti student ostvaruje pravo na studentski kredit uz subvenciju Grada Osijeka, a Zagrebačka banka odobrava kredit ukoliko student odgovara uvjetima boniteta koje utvrđuje Banka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.