Hrvatski radio

Radio Osijek

Građevinari obilaze poplavljene kuće

29.05.2014.

12:37

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve su službe u poplavljenim područjima županjske Posavine na terenu i nastoje ubrzano stvarati uvjete za povratak evakuiranih stanovnika. Voda se i dalje povlači i ostavlja prijetnju zdravlju, pustoš i ogroman posao svim djelatnostima i samim mještanima.

Premijer Zoran Milanović danas je na sjednici Vlade rekao kako su građani na sigurnom dok čekaju povratak u svoje poplavljene domove, a iz stožera na terenu pozivaju ih da mogu doći i vidjeti u kakvom su im stanju kuće. Stručne službe i Hrvatska vojska su na terenu. Aktivno rade na zbrinjavanju uginulih životinja i deratizaciji. Sve je više kuća koje nisu pod vodom.
U Račinovcima se voda vraća u korito Save. Iza sebe ostavlja postapokaliptične scene. U Strošincima se strojevima voda iz sela pomiješana s kanalizacijom i septičkim jamama ispumpava u odvodne kanale. Ta je voda prije nekoliko dana bila unutar kuća. Mještanima je dopušteno obići svoje uništene i srušene kuće, ali tek nakon što su obukli zaštitna odjela. Pokušavaju spasiti poneki predmet koji nije potpuno uništen u poplavi. Psima i kokošima koji su preživjeli poplavu mještani su donijeli hranu. A hranu koja je ostala u hladnjacima poplavljenih kuća u vrećama su morali odnijeti na sabirna mjesta s kojih se odvozi na spaljivanje. Terenske ekipe inspekcije Ministarstva graditeljstva procjenjuju statiku kuća i štetu na uništenim objektima. Danas su bili u Strošincima i Đurićima, a sutra odlaze u Posavske Podgajce.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.