Hrvatski radio

Radio Osijek

Graz i Linz Osijeku kao uzor

08.11.2014.

14:26

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okruglim stolom u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, na kojem se govorilo o iskustvima Graza i Linza kao europskih gradova prijestolnica kulture za koji se kandidira Osijek 2020. godine, nakon četiri dana završeni su 5. Dani austrijske kulture u Osijeku.

Austrijski gradovi Graz (2003.) i Linz (2009.) nositelji su titule europske prijestolnice kulture, koja je izuzetno priznanje i obveza da se lokalna zajednica maksimalno uključi u podizanje kvalitete života i kulturnog ozračja u svojim sredinama, istaknuto je na okruglom stolu. Max Aufischer, suradnik Ureda za kulturu Grada Graza, posebno je naglasio važnost u pripremnim radnjama stvarati "ozračje ponosa građana na svoja kulturna bogatstva i ljubav prema kulturnom naslijeđu". Šest godina koliko su trajale ozbiljne priprema za dobijanje tako prestižne titule puno je učinjeno u Grazu, između ostalog izgrađena je Kuća kulture, Muzej suvremene umjetnosti, ali i niz drugih sadržaja. Uloženo je 60 milijuna eura u realizaciju dogovorenih projekata, ali sve se to isplatilo, jer je značajno povećan broj gostiju i turista ali i općenito stav prema kulturi. Graz ima 290 000 stanovnika, a širi prostor grada oko 500 000 stanovnika, kazao je Aufischer. 

Slične podatke iznosio je i Simon Lechner, aktivni sudionik priprema Grada Linza za dobijanje titule Europske prijestolnice kulture, koji je taj naslov nosio 2009. godine. Istaknuo je kako je Grad Linz 2005. osnovao posebno Društvo s ograničenom odgvornošću koje je bilo nositelj ostvarivanja niza projekata.
Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham kazao je da su iskustva gradova Graza i Linza od velike koristi Osijeku, koji se "ozbiljno priprema za dobijanje titule Europske prijestolnice kulture, koja bi Osijeku bila pravo novo svjetlo na europsku kulturnu baštinu koju treba ponovno oživjeti". "Svi znamo da je upravo 'grad na Dravi' u ne tako davnoj povijesti bio istaknuto kulturno i gospodarsko središte ovoga dijela Europe", rekao je Ham. Istaknuo je kako mu se posebna sviđa misao, koju treba razvijati kod svih građana, a to je buđenje ponosa i ljubavi prema svome gradu. Istina je da su teška gospodarska vremena u kojima živimo, "ali njegovanje pesimizma neće nam pomoći, dok ozračje optimizma može uvijek biti pokretač sjajnih ideja i projekata", rekao je Ham. Izrazio je uvjerenje kako Osijek ima izgledne šanse da 2020. godine postane Europska prijestolnica kulture.
Tijekom 5. Dana austrijske kulture u Osijeku, koje je organizirao Austrijski kulturni forum, održano je niz kulturnih priredaba i susreta, od glazbenih, scenskih nastupa, izložaba, promocija knjiga i ono što je najvažnije, rekao je Ham, "uspostavljena su nova i trajna prijateljstva kojima je kultura u najširem smislu riječi zajednička odrednica". 
U sklopu tih Dana otvorena je i izložba fotografija u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku s temom austrijske suvremene fotografije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.