Hrvatski radio

Radio Osijek

Grmoja za Dekanićevu ostavku i odgovornost na svim razinama

16.03.2023.

12:25

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Konferencija za novinare članova Mosta u Vukovaru

Konferencija za novinare članova Mosta u Vukovaru

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Potpredsjednik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja poručio je s konferencije za novinare pred Palačom Srijem u Vukovaru da očekuje ostavku uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damir Dekanića, ali i vraćanje odgovornosti u hrvatsku politiku na svim razinama.

"Ja moram paziti i gdje prelazim cestu, a ne hoću pijan ili trijezan sjesti u auto. Ako nešto tako napravite onda morate preuzeti odgovornost i možda bi vam birači oprostili. Ali, ako uporno lažete i u tome koristite i policiju da prikrijete što se dogodilo, jasno je da niste dostojni javne dužnosti", izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare ispred Palače Srijem, sjedišta Vukovarsko-srijemske županje.

Također, odgovornost za uhićenje Damira Dekanića mora preuzeti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je župana branio.

"Naša poruka je jasna - ne samo ostavka župana, nego i vraćanje odgovornosti u hrvatsku politiku na svim razinama i vraćanje integriteta u političkom djelovanju i obnašanju javnih dužnosti. To je jedini način kako građanima vratiti vjeru u politiku", kazao je Grmoja.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Ante Kujundžić smatra da u fokusu slučaja Dekanića mora biti odgovornost.

"To je ono što nedostaje u hrvatskoj politici ako pratimo što se sve događa na dnevnoj razini. Dekanić treba već danas otići s funkcije koju obnaša", kaže Kujundžić.

Vijećnica Mosta u vukovarsko-srijemskoj Županijskoj skupštini Kristina Bakula podsjetila je kako je prva od županijske oporbe zatražila Dekanićevu odgovornost i njegov opoziv, no nije naišla na razumijevanje ostatka oporbe u Skupštini.

"Prikupljajući potpise za županov opoziv, ostala sam sama. No, nisam stala na opozivu, poslala sam pismo županu tražeći da iznese jasne okolnosti, no nisam nikada dobila odgovor. I na sjednicama Skupštine ustrajala sam na političkoj odgovornosti, želeći pokazati građanima da svi u Hrvatskoj moramo biti jednaki pred zakonom i da nema nedodirljivih", zaključila je Bakula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.