Hrvatski radio

Radio Osijek

Gunja i dalje pod vodom

01.06.2014.

18:40

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poplavljenim područjima traje sanacija terena, intenzivno se provodi dezinsekcija i deratizacija, čiste se kuće i ostali objekti. Jake crpke ispumpavaju stotine tisuća litara vode i usmjeravaju je prema kanalima i Spačvanskoj šumi.

Od jučer se i mještani Strošinaca mogu vratiti kućama te raditi na obnovi i uređenju, no samo tijekom dana. Noću ne smiju biti u mjestu. Uskoro počinje i raščišćavanje Đurića te Posavskih Podgajaca.
Selo Gunja, sa svojih više od 4.200 stanovnika najveće u županjskoj Posavini, još uvijek je pod vodom, iako je razina savskih voda koje su prije dva tjedna poplavile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce vidljivo pala te su neki dijelovi sela bez vode, a u nekima je razina vode visoka od pola do jednog metra. Gunju je danas obišao premijer Zoran Milanović. Izrazio je zadovoljstvo svime što su Vlada i nadležne službe poduzele u otklanjanju štete od poplava, kao i  onim "što država daje"
"Još uvijek je teško, možda sada i teže jer je iza vode ostalo brdo smeća, uginulih životinja i svega onoga što je Sava nanijela dok nas je plavila", kaže načelnik Gunje Hrvoje Lucić u čijoj kući je, kaže, još voda. Poput ostalih mještana Gunje, i on kuću redovito obilazi i pokušava raščistiti koliko se da i može. 

Uz ceste koje vode kroz selo mogu se tako vidjeti nakupine izbačenog i uništenog namještaja, bijela tehnika, igračke i sve ono što je vodena bujica uništila. Posvuda pustoš i tek pokoji mještanin. U proteklih desetak dana visina vode u Gunji pala je za nekoliko metara, ali nekim objektima, poput gunjanske džamije, još uvijek se od vode ne može prići.
Sutra započinje procjena šteta i pravi radovi tek sada dolaze, navodi Lucić dodajući kako će procjenu, za sada dok se voda još jače ne povuče, biti moguće obaviti na oko 60% od ukupno 1604, koliko je kuća u ovome selu uz samu granicu s BiH.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.