Hrvatski radio

Radio Osijek

Gunja: ugovori o rušenju još 208 objekata; razina Save ponovno raste

06.08.2014.

10:41

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gunji se nastavlja potpisivanje ugovora o rušenju poplavom teško oštećenih kuća, ali i danonoćna obnova objekata. Iako razina save raste zbog oborina, ne očekuju nove neprilike s poplavama. Počinje obnova škole koje će biti spremna dočekati učenike u rujnu, a više tisuća hodočasnika pohodit će na Veliku Gospu i Svetište Gospe u Šumanovcima. Više o svemu u programu Radio Osijeka govorio je načelnik Općine Gunja, Hrvoje Lucić.

U Gunji je do sada srušeno 40 kuća, kaže načelnik Lucić, a ovih se dana potpisuju ugovori za još 208 objekata, jer je za rušenje potrebno imati ugovor potpisan kod javnog bilježnika. Pristanak vlasnika nije problem, no doći do svakog mještanina malo je teže, jer su mnogi još uvijek izvan općine. Iako obnova napreduje, mještani su često nezadovoljni brzinom, napominje Lucić, no kaže da valja razumjeti da se uvjeti za normalan život ne mogu osigurati preko noći. Očekuje da će mnogi, uz pomoć sredstava koje je država osigurala u tu svrhu, sami početi gradnju ili obnovu objekata. Razina Save zbog kiša ponovno raste, no u Gunji ne očekuju nove probleme s poplavama. Kritično bi, misli Hrvoje Lucić, moglo ponovno biti na nasipu u Rajevom Selu koji je probijen u svibanjskim poplavama.
Škola će biti spremna za početak nove školske godine; bit će osiguran i besplatni prijevoz za sve osnovnoškolce izvan Gunje, no u Općini još ne znaju hoće li biti dovoljno učenika, jer bi se roditelji mogli odlučiti upisati učenike u škole u mjestima u kojima su privremeno smješteni.  U Svetištu Gospe u Šumanovcima u tijeku su pripreme za doček hodočasnika, a očekuje se da će ih ove godine biti između 6 i 7 tisuća. Šumanovačko marijansko svetište drugo je po starosti u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji, napunilo je 635 godina od osnutka svetišta, kako je zapisano, Skrovite Gospe
Šumanovačke u Gunji, na tromeđi Drenovaca i Đurića. Predaja s koljena na koljeno kazuje da su franjevci sagradili u Alšanu samostan prema nalogu biskupa iz Pečuha Valentina, koji je posvećen svetom Franji, a u selu Šumanovci ( Swmanowcz), uz dopuštenje Pape Grgura XI., grade crkvu Svete Marije Velike. Sulejman II. osvaja 1521. Zemun i ovo područje pa tako 1526. dolaskom Turaka gori crkva u Šumanovcima. Odlaskom Turaka, fratri i starosjedioci grade na temeljima crkvu posvećenu Mariji. Drvena crkva je 1729. blagoslovljena na čast svetog Uznesenja Blažene Marije Djevice. Sadašnja crkva je sagrađena 1822. Na glavnom velikom oltaru od 1824. je štovana slika Uznesenja Marijina na nebo koja se za Velike i Male Gospe stavlja na veliki oltar izgrađen za misna slavlja. U okruženju crkve su objekti za vjernike i svećenike izgrađeni za brojne sadržaje koji se odvijaju tijekom godine, pogotovu za mlade, a tu je i staro groblje u koje su se ranije pokapali stanovnici Gunje, Drenovaca i Đurića.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.