Hrvatski radio

Radio Osijek

Gunjanske "Zvjezdice" vratile se kući

29.09.2014.

16:18

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zvjezdani je duh naše Udruge neuništiv" ponosno su izjavili danas u Gunji predstavnici Udruge "Zvjezdice", na otvorenju obnovljenih prostorija kojem su nazočili obnovitelji - pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske vlade i Ministarstva socijalne politike i mladih.

Načelnik Glavnog stožera Republike Hrvatske general Zbora Drago Lovrić rekao je kako su  s velikim entuzijazmom i radošću krenuli u obnovu i uređenje prostora Udruge koja okuplja korisnike s mentalnom retardacijom s područja cijele županjske Posavine, a riječ je o investiciji vrijednoj više od 700 tisuća kuna. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ukazala je da je riječ o jednoj od rijetkih ustanova na ovom prostoru koja pomaže osobama s takvim potrebama te da će i dalje podupirati njihov rad. Udruga "Zvjezdice" brine o 20 korisnika, a nakon što je tijekom poplava i sanacija šteta od poplave privremeno radila u Otoku, od danas se vraća u svoje sjedište u Gunji.

Zvjezdice su udruga koja skrbi o djeci s posebnim potrebama. Većina korisnika su sa mentalnom retardacijom i pridruženim smetnjama. Zvjezdice postoje od kraja 2005. godine.

Polovicom 2007. se počelo raditi s pet korisnika, dva puta tjedno po dva sata. 2011. godine  Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrava im zahtjeva za financiranje rada tijekom 3 godine i to poludnevnog boravka za deset izravnih korisnika. Vlastitim su sredstvima kupili jedno vozilo, a zahvaljujući donacijama i drugo. Tako smo počeli okupljati djecu iz susjednih sela -većina roditelja  korisnika su socijalno ugroženi, ili nemaju auto da mogu djecu dovoditi u Zvjezdice. Tako osim Gunje imaJu korisnike iz Vrbanje, Posavskih Podgajaca, Soljana, Rajevog Sela. Tri su skupine korisnika: predškolci, osnovnoškolci, mladi. Školarcima osiguravaju asistente u nastavi.U poludnevnom boravku djeci se organizira rad u dobnim i interesnim grupama. Radi se obrazovno,odgojno i rekreativno. Radi se pet dana u tjednu po četiri sata.

Tijekom boravka djeci se servira hladna užina, a dva dana u tjednu se provode po dva sata integrirane radionice sa zdravom djecom prijateljima.Tako se postiže socijalizacija i senzibilizacija. Broj se korisnika u međuvremenu udvostručio, a općina Gunja osigurala im je prostorije za koje ne plaćaju najam.Uredili su ga i opremili raznovrsnom didaktičkom opremom, malom bibliotekom sa stručnom literaturom , s dva laptop računala, tri kompjutera,razglas, pametnu ploču, peć za keramiku, projektor, 4 kamere za video nadzor, sportsku opremu za rad u maloj dvorani.U parku ispred zgrade su bile postavljene igralice za djecu s posebnim potrebama: tobogan, vrteška,ljuljačka, a to su koristila sva djeca iz Gunje i okolice.Poplava je uništila sav inventar i svu dokumentaciju. Zvjezdice su privremeno smještene u Otoku, a Hrvatska je vojska odlučila sanirati štetu od poplava i ponovno opremiti njihov prostor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.