Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB: "Početak kraja HDZ - SDP koalicije"

22.10.2014.

15:51

Autor: Iva Fijala / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zabrinutost za stanje u gradu Osijeku iskazali su na današnjoj konferenciji za novinare u HDSSB-u i upozorili da prijeti val poskupljenja cijena za građane, dok počinje borba oko političkog plijena, odnosno gradskog proračuna.

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar izjavio je danas kako su se u koaliciji koja podupire osječku Gradsku upravu, a koju predvode HDZ i SDP, pojavile nesuglasice po pitanju mogućeg davanja u koncesiju ili privatizaciju pojedinih gradskih poduzeća, a koje, smatra, pokazuju da je počela borba za novi gradski proračun. Ističući kako su čelna mjesta gradskih poduzeća podijeljena po političkim strankama, Šatvar je na konferenciji za novinare poručio kako će sada "svatko pokušati izboriti što više sredstava za svoje poduzeće".

Nelogičnim je ocijenio da se gradski proračun priprema, a da još ne postoje Vladine smjernice za izradu proračuna, koje Vlada dostavlja prije usvajanja proračunskih dokumenata. Te smjernice Šatvar drži posebno važnima, s obzirom da početkom iduće godine na snagu stupa porezna reforma, koja će uzrokovati smanjivanje prihoda od poreza na dohodak, a što će, po nekim procjenama, za grad Osijek značiti prihode umanjene za oko 40 milijuna kuna. 
Šatvar ocjenjuje i kako je gradonačelnik Ivan Vrkić odlučio što ranije donijeti proračun, dok još ima potrebnu većinu za njegovo usvajanje u Gradskom vijeću.
Izrazio je zabrinutost za gospodarsko i financijsko stanje u Osijeku, o kojemu, tvrdi, govori i podatak da grad i gradska poduzeća trenutačno ne vraćaju niti jedan svoj kredit, jer je s bankama postignut dogovor o reprogramu i jednogodišnjem počeku. Smatra kako je riječ o "kupovini vremena", a s obzirom da se procjenjuje kako proračun iduće godine očekuje još lošija finacijska situacija, upitnim drži kako će se onda vraćati krediti ako je Gradska uprava procijenila da se u ovoj godini neće moći vraćati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.