Hrvatski radio

Radio Osijek

HDSSB za izmjenu izbornog sustava

29.08.2014.

12:14

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Preferencijalno glasovanje, zabrane predizbornih koalicija, niži izborni prag- prijedlozi su koje podupiru u HDSSB-u.

Predsjednik Kluba HDSSB-vih zastupnika u Saboru Josip Salapić najavljuje da će pred početak nove saborske sjednice 17. rujna zatražiti hitnu proceduru za promjenu izbornog zakonodavstva. Time će, kaže, pokušati spriječiti prikupljanje potpisa za referendum koji inicira udruga "U ime obitelji". Tako će se , kaže dalje, uštedjeti 50 milijuna kuna te vratiti vjerodostojnost zastupnicima i Vladi. Prikupljanje potpisa za referendum HDSSB će poduprijeti ako inicijativa za izmjenom izbornog sustava u Saboru ne prođe.

HDSSB-ovac Dragan Vulin ocjenjuje da se preferencijalno glasovanje pokazalo dobrim rješenjem prihvaćenim od birača na izborima za Europski parlament. HDSSB podupire i zabranu predizbornih koalicija kojima se, kaže Vulin, izigrala volja birača  jer se dogodilo da i stranke s malom potporom obnašaju vrlo odgovorne funkcije u državi i odlučuju o sudbini građana. Kao posljedicu zabrane predizbornih koalicija, zauzimaju se i za niži izborni prag.  

Takvim izmjenama, zaključuju u HDSSB-u, sastav Sabora će zaista predstavljati volju hrvatskih birača.          

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.