Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ: Osijeku potreban Savjet za prometnu sigurnost

30.04.2014.

13:24

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknuti prometnim nesrećama koje su se na Cvjetnicu dogodile u Osijeku iz HDZ-a predlažu osnivanje Savjeta za prometnu sigurnost za grad Osijek.

Potkrjepljuju to i podacima da se od početka godine na gradskim prometnicama dogodilo približno 200 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a 120 je ozlijeđeno. „Svakodnevno dobivam pritužbe i upite građana npr. za Strossmayerovu ulicu, radi brze vožnje, kretnje iz druge trake…da napomenem da je ove godine jedna osoba izgubila život na toj ulici“, istaknuo je danas na konferenciji za novinare politički tajnik HDZ-a grada Osijeka Milan Opačak.

„Hrvatska demokratska zajednica ima obavezu predlagati sve što je u interesu građana grada Osijeka, prije svega što je u interesu sigurnosti života građana“, kaže Opačak. „Savjet bi trebao biti sastavljen od, prije svega, prometnih stručnjaka, vještaka, policije, auto škola, Grada, Zavoda za javno zdravstva i prije svega i predstavnika Hitne pomoći. Pozvat ću ih da naprave strategiju smanjenja prometnih nesreća u gradu te da svatko iz svoje perspektive kaže što bi bilo dobro i što su problemi.  Žao mi je da sličan savjet nije osnovan ranije jer možda bi na taj način uspjeli prevenirati neke nesreće. Također, biti će zatraženo da MUP postavi kamere za brzu ili sigurnu vožnju na svim onim lokacijama gdje se učestalo događaju nesreće. Praksa pokazuje da lokacije gdje su se postavile kamere smanjuje broj nesreća i prekršaja za 70%. Poznato je da je započeo pilot projekt MUP-a sa nekih 5-6 kamera po županiji, ali prije svega smatram da treba jače povezati gradsku upravu sa MUP-om, te bi se trebao postići partnerski odnos u provedbi ovog projektu, primjerice da MUP osigura kamere, a da Grad snosi trošak priključka i postavljanje. Smatram da je cilj ove inicijative  da se broj poginulih i ozlijeđenih u prometu svede na minimum, što je kroz kvalitetnu suradnju određenih institucija svakako moguće“, zaključio je Opačak: „Smatramo da se policija jako trudi u sprječavanju i prevenciji, ali stava smo da se lokalna zajednica mora ječe uključiti u ovaj problem.“ Sljedećega tjedna na sjednici Gradskoga vijeća, kada se bude raspravljalo o stanju sigurnosti u gradu, predložit će upravo osnivanje Savjeta za prometnu sigurnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.