Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ protiv podjele na dvije statističke regije

15.05.2014.

15:14

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko-baranjski HDZ upozorio je danas da bi najavljena podjela Hrvatske na dvije statističke regije, kontinentalnu i jadransku, bila štetna za osam slabije razvijenih kontinentalnih županija jer bi zbog nje izgubile velik dio potpora iz europskih fondova.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je Kukuriku koalicija u predizbornom programu najavljivala podjelu na pet statističkih regija, a sada se došlo do podjele na dvije regije, što se potpuno razlikuje od smjernica i politike kohezije Europske unije.
Pozvao je čelnike tih županija i saborske zastupnike iz tih izbornih jedinica da se zauzmu za promjenu predloženog modela kako bi se Hrvatska podijelila na najmanje tri statističke regije.
U HDZ-u upozoravaju kako se spajanjem slabije razvijenih kontinentalnih županija s gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom dobiva jedinstvena statistička regija s fiktivno većim stupnjem razvijenosti, zbog čega će se regionalne potpore Europske unije smanjiti na 25 posto iako bi, s obzirom na stupanj razvijenosti, posebice slavonskih županija, trebale biti 50 posto. Anušić je to oprimjerio sljedećim podacima: "Slavonija koja ostvaruje tek 33 posto BDP-a, gledano u prosjeku EU-28, spajanjem u statističku regiju pod nazivom Kontinentalna Hrvatska nerealno udvostručuje postotak svoje razvijenosti - i to zahvaljujući tome što se spaja s Varaždinom i, prije svega sa Zagrebom koji ima 125 % BDP-a. Vlada je ovaj problem svela na raspravu bez čvrstih argumenata, ali sa mnogo sile i emocija i uspostavila podjelu Hrvatske na štetu osam županija (Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka,Bjelovarsko-bilogorska,Virovitičko-podravska,Požeško-slavnoska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska)", ističe Anušić.
Odgovornost za donošenje odluke i buduće stanje na tom području snosit će saborski zastupnici vladajuće Kukuriku koalicije, smatra Anušić i poručuje da bi upravo oni trebali utjecati na premijera Zorana Milanovića da promijeni odluku ili priznati da su odustali od predizbornog obećanja o podjeli na pet statističkih regija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.