Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ vs HDSSB

12.02.2014.

11:52

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Konačno treba imenovati i kazniti krivce za propast 103 osječke tvrtke, za 20.000 Osječana koji su ostali bez posla u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji o kojoj se šuti već 20 godina! Vrijeme je da nadležne institucije počnu raditi svoj posao!" čulo se na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvala Gradska organizacija HDZ-a. HDSSB je odmah odgovorio okupljanjem novinara u Saboru poručujući da je zavladao strah od novoosnovanog Saveza za Hrvatsku.

"Top tema u Osijeku ovih je dana ono što je trebalo biti prije 20 godina", kaže čelnik gradskog HDZ-a, Damir Kramarić, podsjećajući da je upravo zbog kriminala u pretvorbi i privatizaciji ta stranka 2000. godine izgubila izbore, ali, dodaje, "tadašnji HDZ današnji je HDSSB koji se kleo u regionalizam i obećavao med i mlijeko, a umjesto glasova na tadašnjim izborima trebao je odgovarati za taj gospodarski tsunami koji je pomeo Slavoniju i Baranju". Osnivanje HDSSB-a bio je samo paravan za provedene kriminalne radnje, tvrdi prvi čovjek osječkog HDZ-a. Na novinarsko pitanje zašto očekuje da se nešto dogodi baš sada, ako nije u protekla dva desetljeća, Kramarić odgovara da se "po prvi puta o tome progovorilo javno, a državnom odvjetniku Mladenu Bajiću istječe mandat u travnju, pa očekuje od njega da se pozabavi i ovim slučajem."

Predsjednik Skupštine osječko-baranjske županije, Goran Ivanović, kaže da u cijelosti podržava inicijativu gradonačelnika Ivana Vrkića da se o svemu javno govori i slučaj istraži "ne zato što je HDZ= SDP već zato što je obveza Vrkića kao gradonačelnika jednog od četiri najveća hrvatska grada, koji je opustošen kriminalnom pretvorbom i privatizacijom, pokrenuti  pitanje tko su pravi krivci i tražiti za njih pravednu kaznu."
HDZ je pozvao građane da prijave primjere kriminalne privatizacije i pretvorbe, da će slučajeve i dalje dokumentirati i prijave slati nadležnim ustanovama, a na sljedećoj konferenciji za novinstvo najavljuju i konkretne primjere i imena onih koji, navodimo "šetaju Osijekom punih džepova dok većina građana prekopava po kontejnerima".

HDSSB je odmah odgovorio konferencijom za novinare u Hrvatskom saboru, a obratili su se saborski zastupnici Krešimir Bubalo i Dinko Burić te predsjednik stranke Vladimir Šišljagić. Smatraju da je "osječka hajka na HDSSB" potaknuta strahom od novoosnovanog Saveza za Hrvatsku. I Burić se obraća državnom odvjetniku Mladenz Bajiću poručujući kako je "vrijeme je da se skine prašina sa svih afera s kojima je povezan Tomislav Karamarko, traži da se ona istraže te da i njemu "pokuca maca na vratanca".

"Ovim putem pozivamo Mladena Bajića da skine prašinu sa slučaja Soboli (Karamarkova tvrtka). Što je s opljačkanim novcem u aferi Spice, HAC i cijelim nizom tvrtki gdje Karamarko debelo ima prste u pekmezu. I njemu će DORH uskoro doći na vrata. Neka se DORH pozabavi i adresama Karamarka gdje je sve bio prijavljen, na adresama gospodina Petrača, Nobila i ostalih. Ima toga još, ali o tome ćemo na idućoj presici", najavio je HDSSB-ov zastupnik Burić. Dodao je kako se ne može oteti dojmu da je osječka koalicija HDZ-a i SDP-a pilot projekt za državnu razinu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nazvao je izmišljotinama sve optužbe HDSSB-a. "Najradije ne bih ni komentirao, to je jedna uličarska konstrukcija napada koji traju desetak godina na istu temu. Gospodin Bajić je imao uvid u sve te objede, laži, konstrukcije", rekao je Karamarko komentirajući optužbe HDSSB-a o njegovoj umiješanosti u gospodarske afere kroz nekoliko tvrtaka (Soboli, Doron Net, Sigurnost educa, Solo orto). "Oni sukob iz Osijeka sele u Zagreb logikom i materijalom nedostojnim reprodukcije", rekao je Karamarko i dodao kako je iz spornih tvrtaka izašao nakon dvije godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.