Hrvatski radio

Radio Osijek

HGK za oporavak poduzeća i obrtnika s poplavljenih područja

12.06.2014.

15:49

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila je danas u Drenovcima ured za tvrtke i obrtnike s poplavljenih područja. Korištenje ureda opremljenog kompjutorskom opremom i internetom za njih je potpuno besplatno, a otvoren je kako bi oni u ovim izvanrednim okolnostima, ponovno uspostavili poslovne aktivnosti i ojačali gospodarstvo tog kraja.

To je prilikom otvaranja Ureda izjavio predsjednik HGK-a Luka Burilović. Pozivao je sve gospodarstvenike, ali i obrtnike čije su tvrtke stradale u poplavi da koriste novoosnovani ured. Uz ured u Drenovcima, koji je opremljen računalima, telefaksom, skenerom, printerima, internetom i telefonom, kao mjeru za oporavak i poticanje gospodarskih aktivnosti u poplavljenim područjima HGK je oslobodila članarine sva poduzeća s poplavljenih područja do kraja 2014. Za te tvrtke HGK će također ukinuti i naplatu svih certifikata i dozvola koje izdaje sve do kraja ove godine. Ovisno o napretku gospodarskog oporavka na kraju 2014. razmotrit će se daljnje produženje ovih rokova. HGK će donirati 250 tisuća kuna poplavljenim općinama za kupnju osnovnih sredstava za rad poplavom uništenih kompanija.


Uz ured u Drenovcima otvorena je i besplatna telefonska linija za tvrtke stradale u poplavama. Pozivom na brojeve 0800 4226 ili 0800 4227 gospodarstvenici s poplavljenih područja imat će prednost u pristupu bazama podataka potrebnim za poslovanje, uslugama traženja poslovnih partnera kao i svim drugim uslugama HGK. Najavljeno je i da će se Komora udruživati s drugim tijelima s ciljem pomoći te u predstojećim mjesecima organizirati stručne skupove sa stručnjacima iz Austrije i Njemačke koji imaju slična iskustva.
Iz HGK su apelirali i prema Vladi da se pri javnim radovima pri obnovi poplavljenih područja uz nezaposlene jednako angažiraju oni koji su zaposleni u tvrtkama koje su poplavljene i ne rade te da se pri obnovi angažiraju domaće tvrtke. Također je predloženo da Vlada reprogramira kreditne i druge obveze na 2016., te da se zamrzne obračun kamata na te kredite.
Iz HGK su ovim putem apelirali i prema Vladi da se pri javnim radovima pri obnovi poplavljenih područja uz nezaposlene jednako angažiraju oni koji su zaposleni u tvrtkama koje su poplavljene i ne rade te da se pri obnovi angažiraju domaće tvrtke. Hrvatska proizvodi gotovo sve građevinske materijale, proizvode i opremu koja se koristi u izgradnji i opremanju građevina: npr. betonsko željezo, cement, ciglu, crijep, cijevi, keramiku, sanitarije, radijatore, parkete, ograde, peći, namještaj, stambene kontejnere. Proizvodnja građevinskog materijala manja je za približno 60% u odnosu na onu iz 2007., podsjećaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.