Hrvatski radio

Radio Osijek

13:27 / 16.11.2014.

Autor: Radio Osijek

HNS će podržati Zakon o regionalnom razvoju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Novim Zakonom o regionalnom razvoju za Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju napravljeno je više nego što je bilo tko drugi napravio u zadnjih 24 godine“, ocjenjuje predsjednik slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a Stjepan Čuraj.

Na konferenciji za novinare Čuraj je objasnio kako su do sada u Osječko-baranjskoj županiji bile 22 jedinice lokalne samouprave koje su imale status potpomognutih područja, a prema novom zakonu taj bi se broj popeo na 37, što iznosi gotovo sedamdeset posto više. „Za Osječko-baranjsku županiju to znači 57 milijuna kuna direktne financijske pomoći iz državnog proračuna“, tvrdi Čuraj. Izdvojio je Košku i Feričance, općine koje imaju male proračune, a kojima novi zakon donosi preko pola milijuna kuna dodatnih sredstava iz državnog proračuna. Nadalje je naglasio kako novi zakon donosi i pravedniju klasifikaciju jedinica lokalne samouprave koja utječe i na brojna poduzeća donoseći im značajne porezne olakšice. „Prema indeksu razvijenosti, tvrtke na područjima iz prve skupine, koje imaju više od pet zaposlenih na neodređeno vrijeme te obrti s dva zaposlenika na neodređeno vrijeme, potpuno će biti oslobođene od plaćanja poreza na dobit“, ističe Čuraj. Ocijenio je kako "svi oni koji su se do sada inatili, bunili, stajali na cestama nisu ništa napravili, a imali su priliku 20 godina", a da će ovim vladinim zakonskim prijedlogom sigurno biti više novca za europske projekte i sve ono što lokalne vlasti procijene potrebnim.

HNS-ov saborski zastupnik Ivica Mandić najavio je kako će svakako podržati Zakon o regionalnom razvoju ističući kako se HNS zalaže za ravnomjeran razvoj svih županija u zemlji. Kaže kako će se HNS boriti za to da se dobivena sredstva utroše u kvalitetne projekte, infrastrukturne investicije te na taj način oplemene i donesu dugotrajnu korist cijeloj Slavoniji i Baranji. Ovim zakonom mnoge od jedinica lokalne samouprave ostvarit će pravo na značajno financijsko pojačanje svojih proračuna što otklanja mogućnost isprike kako ne postoji dovoljno sredstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.