Hrvatski radio

Radio Osijek

Hranić: „Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je on doista počinio zlo”

21.03.2023.

20:33

Autor: HRT Radio Osijek

Nadbiskup Đuro Hranić

Nadbiskup Đuro Hranić

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić sazvao je danas konferenciju za medije kako bi odgovorio na pitanja o njegovu navodnom zataškavanju seksualnog nasilja nad ministranticama u Župi Marije Pomoćnice kršćana u Sotinu. Optužbe su ovo koje je u nizu tekstova iznio tjednik "Novosti", a slučaj je iz 2016. godine kada je majka jedne ministrantice prijavila Hraniću da je župnik seksualno zlostavljao njezinu maloljetnu kćer. Nadbiskup je slučaj prijavio DORH-u, ali tek nakon 14 mjeseci. 

Nadbiskup Hranić je u izlaganju iznio cjelokupnu kronologiju slučaja kazavši kako mu se majka žrtve obratila tražeći da župnika makne iz službe, ali da ona sama nije željela zlostavljanje prijaviti policiji. Potom je opisao i razgovor sa sada već pokojnim župnikom Zlatkom Rajčevcem te iznio informaciju kako je majka izjavila da ima saznanja da je župnik zlostavljao još jednu djevojčicu. To ga je, kako kaže, nagnalo da pričeka s prijavom. Čekao sam da mi jave ime te druge, navodno zlostavljane, djevojčice. Želio sam skupiti sve potrebne informacije i o tom drugom slučaju te da onda sve zajedno prijavim, poručio je nadbiskup koji je naposljetk ipak prijavio sve Državnom odvjetništvu, ali tek nakon 14 mjeseci – u prosincu 2017. Potom se do podizanja optužnice čekalo više od dvije godine , a nekoliko mjeseci kasnije u travnju 2020.-e Hranić donosi odluku kako će župnik Rajčevac ipak biti umirovljen. Na upit zašto to nije odmah učinio nego je dopustio da osoba za koju postoji osnovana sumnja da je počinio takva nedjela i dalje obavlja svoje dužnosti Hranić je rekao kako ga je ostavio na dužnosti jer su župljani bili zadovoljni. Kad sam susretao vijeće župno, oni su bili zadovoljni njime, većina župljana bila je zadovoljna njime. Oni su rekli - ostavite ga ovdje jer nećemo imati svećenika. Ljutili su se oni koji su ga prijavili.

Nadbiskup Đuro Hranić

Nadbiskup Đuro Hranić

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Poručio je i kako ga je na mjestu župnika ostavio, jer je smatrao da ga njegove godine i zdravstveno stanje onemogućavaju da ponovno počini ono za što ga se optužuje.Ja sam procijenio, kada sam gledao u kakvom je on stanju, da i ako se prije nešto takvo dogodilo, da ne postoji mogućnost da se ponovi. U takvom njegovom stanju i dobi nisam smatrao kako je prijetnja za okolinu


Župnik Rajčevac preminuo je sredinom 2021. godine, a tada je, prema Hranićevim saznanjima stala i svaka daljnja istraga i proces protiv njega, odnosno kako je poručio - župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi. Želim naglasiti da se solidariziramo s potencijalnim žrtvama te suosjećamo s njima i njihovim roditeljima, ponizno ih molimo za oproštenje zbog trauma i rana koje nose, ako ih je uzrokovao svećenik naše nadbiskupije, sada već pokojni. Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ako je on doista počinio zlo. No, budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te još uvijek nemamo pravo proglasiti župnika krivim i njega, koji se pokojni više ne može braniti, nazivati pogrdnim imenima. Serijski, seksualni grabežljivac, predator itd., kao što to možemo vidjeti u medijima, poručio je nadbiskup Hranić dodavši kako on nema saznanja da je i prije 2016. godine bilo prijava za seksualno zlostavljanje u kojima je optužen župnik Zlatko Rajčevac.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.