Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska, BiH i Srbija dogovorili razmjenu podataka o minama

23.05.2014.

19:19

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski centar za razminiranje, Centar za uklanjanje mina BiH i Centar za razminiranje Srbije u Županji dogovorili djelovanje Regionalnog stručnog tima.

Kada se voda i povuče te se krene u sanaciju poplavljenoga područja, najveći će problem predstavljati opasnost od zaraza i minskih polja koja su premještena pod utjecajem vodenih bujica. Iz tog je razloga danas održan sastanak Regionalnog stručnog tima koji su osnovali Hrvatski centar za razminiranje, Centra za uklanjanje mina BiH i Centar za razminiranje Srbije. Kako je istaknula ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština, dogovorena je svakodnevna razmjena informacija o stanju na minski sumnjivim područjima nakon poplava koje su pogodile ove tri susjedne države. Dodala je i kako trenutačna situacija s poplavama ponovno pokazuje koju opasnost i prepreku normalnom životu i djelovanju stanovništva i gospodarstva predstavljaju zaostale mine. Uputila je apel građanima da o minsko-eksplozivnim sredstva koja uoče na poplavljenim područjima i s kojih se povukla voda, dojave policiji i nadležnim službama.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec istaknuo je kako elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice i dodao kako je dogovorena svakodnevna razmjena informacija između tri države. U županjskoj Posavini pod vodom je oko 2 i pol četvorna kilometra minsko-sumnjivog područja.

Voditelj Regionalnog ureda Brčko bosanskohercegovačkog Centra za uklanjanje mina Esad Aletić istaknuo je kako je u poplavljenim područjima u BiH pod vodom 30 četvornih kilometara minsko-sumnjivih površina, a najteže je na područjima: Orašja, Domaljevca, Šamca i Distrikta Brčko.

Direktor srbijanskog Centra za razminiranje Branislav Jovanović smatra kako postoji velika opasnost da minsko-eksplozivne naprave doplutaju rijekom Savom, iako u Srbiji nema minsko-sumnjivih površina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.