Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska i BiH o zraku u Slavonskom Brodu

17.12.2014.

10:49

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode održan je sastanak međudržavne Radne skupine za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda u susjednoj Bosni i Hercegovini, na kojem je bilo govora o poduzetim mjerama u rješavanju problema onečišćenja zraka na tom području, priopćeno je iz tog Ministarstva.

„Ministarstvo zaštite okoliša i prirode aktivno radi na rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Na žalost, rješenje se ne može postići preko noći jer glavnina onečišćenja dolazi iz druge države, iz Rafinerije nafte Brod. Zato je iznimno važna suradnja nadležnih institucija u Hrvatskoj i BiH kako bi se ubrzale aktivnosti na modernizaciji Rafinerije“, rekla je tom prilikom pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac.
Na sastanku su izneseni rezultati mjerenja onečišćujućih tvari na postaji Slavonski Brod-1 i privremenoj pokretnoj postaji te postaji Slavonski Brod-2. Preliminarne analize kvalitete zraka od 1. siječnja do 27. kolovoza ove godine pokazale su da je zrak u Slavonskom Brodu i dalje druge kategorije s obzirom na ozon i sumporovodik, dok je zrak u potpunosti čist, odnosno prve kategorije u odnosu na sumporov dioksid, dušikov dioksid, benzen i lebdeće čestice. Istaknuto je kako je privremena mjerna postaja u međuvremenu zamijenjena novom stalnom mjernom postajom Slavonski Brod-2.
Institut za medicinska istraživanja dovršio je izradu preliminarne studije procjene udjela dominantnih izvora onečišćenja na području Slavonskog Broda, koji će poslužiti kao podloga za izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka. Tim će se planom odrediti konkretne mjere za smanjenje onečišćenja zraka na tom području te način njihove provedbe s rokovima izvršenja. Njegova izrada obaveza je Grada Slavonskog Broda, a Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša spremni su im pružiti stručnu i financijsku pomoć, navodi se u priopćenju.
Na sastanku je naglašena i potreba za daljnjom razmjenom informacija o aktivnostima koja u smanjenju onečišćenja poduzimaju nadležna tijela i Rafinerija nafte Brod. Predloženo je da se Radnu skupinu uključe i predstavnici lokalne vlasti Broda te da se na sljedećem sastanku razmotri mogućnost suradnje na izradi zajedničkog akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda i Broda. Radnu skupinu za praćenje stanja zraka na području Slavonskoga Broda i Broda u susjednoj BiH čini 18 predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija dviju zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.