Hrvatski radio

Radio Osijek

"Hrvatska koja poštuje Vukovar dostojanstveno je odala počast"

18.11.2014.

14:51

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je na vukovarskome Memorijalnom groblju nakon polaganja vijenaca kako je danas pobijedila Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar.

Fotografija koju je predsjednik Josipović objavio na Twitteru

'Ponosan sam jer je hrvatska ljubav, hrvatska sućut i Hrvatska koja poštuje Vukovar dostojanstveno odala počast Vukovaru i svim poginulima. Ovaj dan sjećanja je nešto što ćemo pamtiti', rekao je Josipović odgovarajući na pitanje kako gleda na današnju Kolonu sjećanja.Na pitanje kako gleda na to što je dio ljudi pokušao napraviti još jednu, drugu kolonu, odgovorio je kako je to na savjest onima koji su to htjeli napraviti. 'Ali, vidite nisu uspjeli. Ova Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar je pobijedila', dodao je. Budući da je državni vrh prilikom dolaska u Koloni sjećanja na Memorijalno groblje ušao na sporedni ulaz, a isto tako i izišao s Memorijalnoga groblja još dok je trajalo polaganje vijenaca, novinare je zanimalo kako gleda na to. Josipović je rekao kako je razlog tome bila velika gužva i velika vjerojatnost da bi se kasnilo s protokolom i polaganjem vijenaca na Ovčari.
Karamarko: Bitno je da smo svi zajedno danas
'Ovo nije dan za politička prepucavanja i za one koji ga žele koristiti za predizbornu kampanju', kazao je Tomislav Karamarko u Vukovaru te dodao kako je 'bitno da smo svi zajedno danas'. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je kazao kako svako 'razdvajanje' danas predstavlja omalovažavanje žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

Pupovac: Stvorene pretpostavke da komemoriramo zajedno
U Koloni sjećanja u Vukovaru bilo je i izaslanstvo SNV-a s Miloradom Pupovcem na čelu koji je rekao kako se nada da su se stvorile pretpostavke da i 'u svakoj budućoj mogućoj situaciji komemoriramo zajedno, bez obzira na političke i etničke razloge'. 'Ovo je bila Kolona sjećanja, bili smo različiti u toj koloni, s različitim osnovama, ali smo išli u istom pravcu i s istim ciljem - da se poklonimo ljudima čiju žrtvu trebamo poštovati, da se sjećamo stradanja ovoga grada i da sve drugo ostavimo po strani', rekao je. Na pitanje kako komentira to što su državni čelnici na vukovarsko Memorijalno groblje ušli na sporedni ulaz i izišli prije nego što su položeni svi vijenci, Pupovac je odgovorio da su zajedno s diplomatskim zborom otišli na Ovčaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.