Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska neće imati dovoljno pšenice

07.07.2014.

13:04

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život upozorava kako zbog smanjene sjetve i napada bolesti naša zemlja ove godine neće imati dovoljno pšenice za svoje potrebe.

Predsjednik udruge Antun Laslo izjavio je na konferenciji za novinare kako će se po prvi put dogoditi ovakva situacija. Prošle je godine pšenicom zasijano 165 tisuća hektara, što je 20 tisuća manje nego godinu prije, a klimatski uvjeti uz blagu zimu omogućili su pojavu različitih bolesti na pšenici te je prinos značajno smanjen. U udruzi Život procjenili su kako će prosječni prinosi pšenice biti 4 tone po haktaru što bi značilo proizvodnju 600 tisuća tona pšenice, no početkom žetve uočili su kako je stanje postalo zabrinjavajuće. Mnoge sorte pšenice nisu bile otporne na pojavu bolesti i prinosi su drastično smanjeni, a njihova kakvoća upitna te će veliki dio te žitarice završiti kao stočna hrana. Laslo je istaknuo kako otkupljivači danas nude 1,05 kuna po kilogramu pšenice što će, smatra on, seljake dovesti u nove dugove, neizvjesnost i na rub propasti.

Ernest Nad, Miroslav Kovač i Antun Laslo

Tajnik udruge Život Miroslav Kovač rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako je tijekom javne rasprave Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo njihov prijedlog isplate potpora u poljoprivredi te zelena plaćanja. Tako će do 1. kolovoza Hrvatska Europskoj komisiji poslati prijedlog po kojem će omotnica za potpore hrvatskoj poljoprivredi iz budžeta EU iznositi 423 milijuna eura, što je 50 milijuna eura više nego što je ministarstvo prvotno predvidjelo. Istodobno će biti predloženo da "zelena plaćanja" (potpore poljoprivredi koja čuva okoliš) budu 1072 kune po haktaru, dok je mministarstvo htjelo 410 kuna po hektaru. Miroslav Kovač izrazio je zadovoljstvo jer je prihvaćena inicijativa nevladinog sektora, a poduprli su je i vladajući SDP i oporbeni HDZ dok je glavni cilj udruge osigurati što više novca za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Izračunao je kako će tako obiteljskim gospodarstvima biti omogućeno da dobiju milijardu kuna više u potporama nego što je na početku namjeravalo planirati Ministarstvo poljoprivrede. 

Detalje s konferencije za novinare poslušajte u tonskim zapisima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.