Hrvatski radio

Radio Osijek

08:52 / 08.10.2014.

Autor: Radio Osijek/HRT

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska slavi Dan neovisnosti u sjećanje na 8. listopada 1991. godine. Tada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama, tvorila dotadašnju SFRJ.

U povijesti svakog naroda postoje dani koji se urežu u sjećanja. Atmosfera tog, 8. listopada 1991. bila je nabijena emocijom, ali i strahom, strepnjom zbog događaja koji se zbio prijašnjeg dana, rekao je Vladimir Šeks u emisiji Prvog programa Hrvatskoga radija "U mreži prvog".

Važna je odluka donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Provedba odluke odgođena je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja te zahtjeva Europske zajednice, koja je tzv. jugoslavensku krizu pokušala riješiti mirnim putem. 
"Svijetli trenuci homogenizacije svih političkih snaga"
Sabor je odluku donio na sjednici koja nije održana u zgradi Sabora, već u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Naime, JNA je dan prije oko 15 sati, odmah nakon isteka tromjesečnog moratorija, raketirala Banske dvore kako bi likvidirala tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana te članove vlade i parlamenta. U tom je napadu jedna osoba poginula, a četiri su lakše ozlijeđene.
U Hrvatskoj je buktio rat, no nosili smo nadu da će nova Hrvatska biti perspektivnija. Mi, zastupnici, bili smo svjesni koliko je važno pokazati jedinstvo, naveo je Mato Arlović, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora, također gost emisije "U mreži prvog".
U prijelomnim trenucima događaju se svijetli trenuci homogenizacije svih političkih snaga. Tada se postiže visok stupanj konsenzusa oko strateških pitanja. U tim je danima bio postavljen cilj, no uz golem izazov rata, prisnažio je Šeks.
Sabor Republike Hrvatske povijesnom je odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 
"Danas odgovornost nose građani i njihovi izabrani predstavnici"
Ideal nezavisnosti je ostvaren, a za to su najzaslužniji branitelji. Preostaje da se ostvare drugi ideali, kao što su pravna država i socijalna sigurnost za sve građane, zaključio je Vladimir Šeks.
Zaštiti ljudska prava, omogućiti jednake šanse svima, to su današnji ideali. No danas odgovornost nose i građani i njihovi izabrani predstavnici, istaknuo je na kraju emisije Mato Arlović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.