Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska vojska stiže u pomoć Slavoncima u obrani od poplave

16.05.2014.

11:58

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ugrožena područja Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije danas je upućeno 250 pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamacima s posadama kako bi pomogli stanovništu u obrani od poplave. Takvu je odluku donio ministar obrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Temeljem vladine odluke, a uz prethodnu suglasnost hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH, danas će dva helikoptera s 15 pripadnika Oružanih snaga RH biti upućena u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći na tamošnjem poplavljenom području, no zasad čekaju poboljšanje vremena. Iz MORH-a su izvijestili da je, uz dvije letačke posade, s osam pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo i pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac.  pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom. Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu. Iako se voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val. Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima.

Županjska Posavina je pod vodom. Odčepljuju se kanali, stižu tisuće vreća s pijeskom, no voda i dalje nalazi put do kuća. U protekla 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.