Hrvatski radio

Radio Osijek

"Hrvatsko selo pred vratima bankrota"

21.11.2014.

13:10

Autor: Mirta Milas/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" ocijenili su u Osijeku kako je, zbog mnogobrojnih problema, hrvatsko selo došlo pred vrata bankrota, a propadne li seljak bankrotirat će i država.

Predsjednik udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako su brojna obiteljska gospodarstva propala, posebice ona koja su se bavila proizvodnjom mlijeka, dok mnoga imaju blokirane račune. "Propadne li seljak, bankrotirat će i država, otkud će biti novca, ako nema proizvodnje", rekao je Laslo te upozorio na probleme s velikim uvozom hrane, slabog korištenja domaćih prerađivačkih kapaciteta te nepostojanja dijaloga s ministarstvima poljoprivrede i financija. Ponovio je zahtjeve udruge koja traži snižavanje PDV-a na sav repromaterijal, kao u zemljama zapadne Europe, uključivanje PDV-a u cijenu poljoprivrednog proizvoda te avansnu isplatu dijela poticaja iz Europske unije. Niske cijene poljoprivrednih proizvoda u svim segmentima proizvodnje mogle se zaštiti dobrom voljom i nije uvoz morao biti 1,2 milijarde dolara veći od izvoza. To nije problem samo za nas, već i za građane, jer ako nestane naša proizvodnja cijene u trgovačkim lancima počet će "divljati", ustvrdio je Laslo. U Hrvatsku dnevno uvezemo dvjeseto teladi za tov, što je na godišnjoj razini od šezdeset dvije do šezdesetpet tisuća teladi. Sve je to moglo biti proizvedeno u našoj zemlji, a time bi se osigurao  bolji standard i ostanak poljoprivrednika na selu. To je samo jedan od problema koji je posljedica nesređenog tržišta, upozorili su na konferenciji za novinare predstavnici udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život".
Članica Izvršnog odbora udruge Ružica Vukovac stanje na selu ocijenila je alarmantnim, dodavši kako dvije trećine Hrvatske čini ruralno područje, koje je devastirano, a mladi ljudi iz tih područja odlaze, na što, kako drži, "Hrvatska mora reagirati". U svom programu ustrajavaju na ranijoj isplati potpora, izmjeni uredbe o gospodarskom programu Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu te dijalogu s resornim ministarstvom. 
Tajnik udruge Miroslav Kovač upozorio je kako će farmeri u brojnim zemljama EU prvi dio potpore dobit već početkom prosinca, ostatak do kraja ožujka iduće godine, a kako je riječ o zemljama koje nam izvoze hranu, to će im omogućiti da budu još konkurentniji. Smatra kako Hrvatska treba poljoprivrednu banku koja bi proizvođače učinila likvidnim i tako sačuvala proizvodnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.