Hrvatski radio

Radio Osijek

HSP: "Josipovićevo pismo Leki - predizborni potez"

15.10.2014.

13:47

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas kako je pismo predsjednika Republike Ive Josipovića predsjedniku Sabora kojim se zalaže za postizanje konsenzusa o uvođenju preferencijalnog glasovanja već na idućim izborima, samo njegov promidžbeni predizborni potez.

"Da se to događa izvan predizborne kampanje, procijenio bih da se radi o zapravo jednoj dobronamjernoj gesti zabrinutog predsjednika za stanje u državi. Međutim, s obzirom na to da je to pismo upućeno u vrijeme pretkampanje za predsjedničke izbore, smatram da je to stvaranje dojma da predsjednik države u ovom trenutku preuzima stvari u svoje ruke i poduzima nužne mjere kako bi se promjenilo stanje u Hrvatskoj, koje je katastrofalno loše", rekao je Srb na konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru. Kad ne bi bilo tako, onda bi to značilo da je u Hrvatskoj na djelu posvemašnji sustav raspada upravljanja državom gdje ne postoji nikakvo suglasje između predsjednika Republike, Vlade i Sabora, drži Srb. Osvrnuo se i na odluke EU da iz Fonda solidarnosti pomogne u pokrivanju šteta nastalih na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, ocijenivši nedopustivim da je od 80 milijuna eura predviđenih za to, Hrvatskoj namijenila tek osam, a Srbiji čak 60,2 milijuna. "Hrvatska kao članica EU, koja doprinosi punjenju Fonda solidarnosti, dobiva u stvari najmanje i naravno da onda postavljamo pitanje: kakva korist Hrvatskoj od ulaska u EU", rekao je Srb založivši se za preispitivanje koristi i štete koje Hrvatska ima od ulaska u Europsku uniju. Ako Hrvatska "i dalje bude imala više štete nego koristi" od članstva u EU, trebala bi razmisliti o izlasku, poručio je. Na konferenciji za novinare je predsjednik vukovarskog HSP-a Vinko Jozić pozvao vijećnike u Gradskom vijeću Vukovara da se odreknu jedne mjesečne naknade u korist Socijalne samoposluge koja djeluje u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.