Hrvatski radio

Radio Osijek

HŽ - Ne ukida se noćni vlak, dolazi i studentski, i niskopodni

22.09.2020.

14:20

Autor: Željko Kovačević

foto HRT

foto HRT

Foto: - / -

Neće se ukinuti ni jedna željeznička linija prema Osijeku, a uvodi se studentski vikend vlak od Zagreba preko Kaptola i Đakova do Osijeka te niskopodni vlak koji će prometovati između Osijeka i Vinkovaca te prema Županji i Vukovaru.

"Neće se ukidati noćni vlak" - poručio je nakon sastanka s osječko - baranjskim županom Ivanom Anušićem, Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ putnički prijevoz, "Naprotiv uvodimo nove linije poput studentskog vlaka. Uveli smo i 4 linije Osijek - Slavonski brod kako bi potaknuli dnevna putaovanja vlakom te time regionalno bolje povezali gradove u Slavoniji, a time i s ostatkom Hrvatske", rekao je u programu Radio Osijeka Ukić. 

Posebno je zanimljiv "studenski vlak", linija Zagreb - Osijek i obrnuto na kojoj bi vlak prometovao vikendom prema Slavoniji i nazad u Zagreb. Vlak bi u 16 sati i 30 minuta, u petak, kretao iz Zagreba preko Kapele i Đakova prema Osijeku. Nedjeljom bi se vraćao u Zagreb, a predviđeno trajanje putovanje bilo bi oko 4 sata. 

"Za sve studente vlak će biti potpuno besplatan, jer će kartu u potpunosti "pokrivati" Osječko - baranjske županija. Mi smo i do sada sufinancirali prijevoz učenika i studenata, a sada će se studenti s tim vlakom voziti besplatno", rekao je osječko - baranjski župan Ivan Anušić. Župan Anušić je dodao i kako bi se već krenulo s radovima na obnovi željezničkog kolodvora da nije bi žalbe na odabir izvođača na natječaju. "Do kraja godine će se i to riješiti pa će se nakon toga poleti i raditi", rekao je Anušić

Za 15. listopad najavljena je prva vožnja niskopodnog vlaka koji će voziti na liniji Osijek - Vinkovci, ali i prema Županji i Vukovaru koji će zamijeniti vlak koji je star 40 godina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.