Hrvatski radio

Radio Osijek

I. Josipović: " Tok Save kroz četiri države mora biti siguran"

22.05.2014.

17:52

Autor: Radio Osijek/Jutarnji list/V.Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Brodsko-posavskoj županiji ukinuto je izvanredno stanje, no nasipi se od Stare Gradiške do Slavonskog Šamca i dalje budno nadziru. Privremeno evakuirani vraćaju se kući. Sa stanjem u Slavonskom Brodu, a kasnije i u Pleternici, u Požeško-slavonskoj županiji, koja je prva bila na udaru nabujalih voda, danas se upoznao predsjednik Republike Ivo Josipović.

" Ovdje je uz velike napore i ogromno zalaganje profesionalnih službi vojske, policije, vatrogasaca i svih građana grad srećom sačuvan. Samo ako prođete uz nasip i vidite svu količinu vreća koje su tu stavljene kao prepreka Savi vidite koliko je truda i ljubavi uloženo u ovaj grad. Također sam čuo i da je opskrba evakuiranih bila na visini i možemo biti zadovoljni s onim što je učinjeno te sad ostaje sanirati štete. Sada je najvažnija stvar sačuvati domove i sanirati štete tamo gdje je bilo poplave i učiniti sve da nam se ne ovo ne ponovi, jer ulazimo u neka nova vremena u kojima se mijenjaju okolnosti, u kojima zbog klimatskih promjena možemo očekivati nove ugroze. U budućnosti će biti neizbježno regulirati tok Save kroz četiri države, jer će inače biti teško oduprijeti stihiji", rekao je predsjednik RH  Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Slavonskom Brodu obišao najkritičnija mjesta na savskom nasipu, poručivši kako je sada najvažnije sačuvati domove i sanirati štete, a onda utvrditi gdje su se u sustavu obrane od poplava dogodile greške, kako se ne bi ponovile.Josipović je istaknuo veliki trud nadležnih službi i građana u obrani grada od poplave, naglasivši kako aktualna situacija nije najbolje vrijeme za skupljanje političkih bodova. "Sada je najvažnija stvar sačuvati domove, sačuvati područja od poplava i sanirati štete, a onda će se vidjeti gdje je bilo mogućih pogrešaka da nam se ne ponove. Najvažnije je da nam se ne ponove", kazao je.Predsjednik je upozorio kako je očito došlo doba kada se mijenjaju vremenske okolnosti, pa se zbog klimatskih promjena mogu očekivati i nove ugroze. "Čini mi se da će biti neizbježno u budućnosti na jedan primjeren način regulirati cijeli tok rijeke Save u sve četiri države - Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija - zajedno s pritokama. Inače će se biti teško oduprijeti stihiji", poručio je.Josipović je rekao i kako osobno poduzima korake kako bi se pomoglo poplavljenim područjima, izvijestivši da je o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj razgovarao i s podtajnikom Ujedinjenih naroda.
Predsjednik je danas boravio i u obližnjoj Gornjoj Vrbi, u povodu Dana općine, gdje je otkrio spomen obilježje posvećeno petorici hrvatskih branitelja koji su poginuli tijekom 1992. i 1993. godine.Ova općina nalazi se uz rijeku Savu, pa su o prijetnjama od poplava i planiranim mjerama obrane govorili načelnik općine Ivan Vuleta i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je predsjednika izvijestio o normalizaciji situacije na terenu i ukidanju izvanrednog stanja na području županije."Čestitam što ste uspjeli pobijediti stihiju, obraniti domove i pružiti pomoć onima kojima je bilo potrebno", poručio je Josipović domaćinima, a općini Gornja Vrba čestitao je i na dobroj gospodarskoj situaciji te za hrvatske prilike neuobičajenom rastu prihoda proračuna.Naime, ova mala općina na rubu Slavonskog Broda uredila je poduzetničku zonu u kojoj niču pogoni i veliki trgovački centri.


Josipović je u izjavi novinarima odbacio prozivke da je tijekom jučerašnjeg obilaska otoka u zadarskom arhipelagu plovio na jahti. "To nije bila jahta, nego brod Hrvatske ratne mornarice", rekao je.Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je popodne naselje Gradac u Pleternici koje se prošlog tjedna našlo se na udaru vodene bujice rijeke Orljave.Tijekom obilaska Pleternice predsjednik se o razmjerima štete upoznao u razgovoru s mještanima i gradonačelnicom Antonijom Jozić te požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Obilazak je završio posjetom peteročlanoj obitelji Dravec, kojoj je pleternička gradonačelnica obećala pomoć u uređenju krovišta te drugim građevinskim radovima. "Vidimo i sami u kakvom je stanju krovište, uz koje će se napraviti i unutarnji radovi iz fonda solidarnosti. Prikuplja se namještaj, bijela tehnika, javljaju se obrtnici koji žele donirati radove. Nadam se da ćemo svi skupa što prije vratiti život u normalu", rekla je gradonačelnica Jozić i najavila pomoć i drugim mještanima. Predsjednik Josipović ocijenio je da su štete goleme i da u domovima još nema uvjeta za život. "Trebat će jako puno truda, sredstava i pomoći. Vidim da su u županiji i gradu jako dobro procijenili gdje je najkritičnije i gdje će, čim voda bude izbačena, započeti obnova", rekao je Josipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.