Hrvatski radio

Radio Osijek

I maturantice iz Posavine će blistati

01.06.2014.

19:28

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Od srca pomažemo maturanticama iz Posavine“ naziv je inicijative koju je na Facebooku pokrenula mlada fotografkinja Ana Gorišek iz Karlovca, kako bi se maturanticama iz poplavljenih područja osigurale svečane haljine, cipele, nakit i make za njihov maturalni ples.

„Haljine, štikle sve je dobrodošlo za cure iz Gunje ili drugih poplavljenih područja, za njihove maturalne večere, svatko tko želi neka pomogne, ovo je mala stvar za nas za njih velika...“ zapisala je Gorinšek, koja se u foto studiju iz prve ruke uvjerila koliko djevojke ulažu truda u izgled haljine i šminku pa je odlučila omogućiti drugima ono što je i sama prošla, da zablistaju taj dan. U grupi Gunja na Facebooku pozvala je neku maturanticu da joj se javi kako bi joj poklonila svoju svečanu haljinu. Ubrzo su se počele javljati djevojke i žene koje su također htjele slijediti ovu lijepu i plemenitu gestu. Odaziv na akciju je bio izniman i u roku od 24 sata inicijativa je zahvatila cijelu zemlju, od Osijeka, Zagreba, Karlovca, do Istre i dalmatinskih otoka te je haljine već poslalo više od 50 djevojaka i žena. 
Korak dalje otišla je jedna od uključenih, Branka Ilakovac iz projekta Fashion Incubator, koja je pozvala i hrvatske modne dizajnere da doniraju haljine i cipele, što su svi oduševljeno prihvatili. Stoga će maturantice tri srednje škole u Županji na svojoj maturalnoj večeri zablistati i u haljinama koje potpisuju Matija Vujica, LEI LOU by Alex Dojčinović, Teo Perić za Mak, Hippy Garden, Twins by Begović & Štimac, Sonja Lamut, Boudoir, ELFS, Zigman, Boris Pavlin, Ivan Alduk, Linea Exclusive, Yuniku, Ivana Tomić, Nebo, EnvyRoom, Lokomotiva, NOHAA, Igor Dobranić, Manuel Maligec, Aleksandar Žarevac,  Zoran Aragović, Lukabu, Studio Gray, Andrijana Krivdić, Vedrana Mastela, Valinea Vinger i Andreja Anić. 
U dogovoru s ravnateljima srednjih škola haljine će u utorak biti uručene maturanticama nakon polaganja državne mature u Županji. Tada bi se mogao znati i datum maturalne proslave, za koju je djevojkama već osiguran make up zahvaljujući mjesečniku Grazia, dok će frizere organizirati Osječanka Martina Vincer. 
Sve prikupljene haljine bit će donirane, a ostatak će prema želji Ane Gorišek i sudionika akcije biti poslan maturanticama s poplavljenih područja u susjednoj Bosni i Hercegovini. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.