Hrvatski radio

Radio Osijek

I. Penava: "Vukovar je ponovno talac države"

17.09.2014.

17:38

Autor: Radio Osijek/indeks.hr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan je u blokadi, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pojašnjavajući da je Tehnostan dužan distributeru plina PPD-u sedam milijuna kuna i sve to na pragu sezone grijanja.

"Osnovni problem je u činjenici što mi niti do danas nismo riješili pitanje vlasništva stanova što cijeli ovaj problem dodatno komplicira", pojasnio je Penava. "Apeliram na hrvatske institucije i Vladu čiji je nedjelovanje, odnosno tromost u rješavanju stambene problematike na području Grada Vukovara dovela do ovako teške situacije." Iako istovremeno Tehnostan ima potraživanja od države i potrošača 12 milijuna kuna, ne može taj dug naplatiti pa Penava traži od državnih institucija da konačno riješi imovinsko-pravne poslove s vukovarskim stanovima kako bi se znalo tko koji račun treba platiti.

"Uvijek ćemo doći na kraju do zaključka da je problem u državi i državnom vlasništvu stanova" "Možemo pričati koliko god hoćemo o ovome problemu, ali uvijek ćemo doći na kraju do zaključka da je problem u državi i državnom vlasništvu stanova, to je ključ." Jedan od načina je i da država, koja je još uvijek vlasnik većine stanova u Vukovaru, pristane na izvansudsku nagodbu s Tehnostanom i isplati 12 milijuna kuna duga-predložio je Penava. Penava je naglasio kako se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, da nije do sada sustavno rješavan kao i da ga je potrebno riješiti na način da iduće godine opet ne bude ista priča. Problem sa dugovanjima Tehnostana i opomenama za neisplaćeni isporučeni plin je već nekoliko godina prisutan, a javnosti je poznato da je grad dva puta jamčio za Tehnostan koji je dizao kredite kako bi vratio dugove, a istovremeno Vukovarci imaju među najskupljim grijanjima u državi.Ukoliko se blokada na Tehnostanovu računu zadrži dulje vrijeme upitne su plaće 31 zaposlenika, a prijeti im i predstečajna nagodba, ali prekida opskrbe toplinskom energijom neće biti, obećao je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika. "Vjerujemo da će se opskrba toplinskom energijom nastaviti nesmetano i mi ćemo dati sve od sebe da stanovi u Vukovaru ne budu hladni, ali i da se što hitnije riješi problem u Tehnostanu budući da je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu grada", zaključio je Pavliček. Problem u Tehnostanu je nova vukovarska vlast zatekla nakon pobjede na izborima, javnosti je poznato da je grad u protekle dvije godine davao jamstvo za kreditiranje Tehnostana kako bi se podmirili računi prema PPD-u, a sada od države očekuju da podmiri svoje račune prema Tehnostanu te da ubrzaju otkup stanova u Vukovaru. "Grad Vukovar je tu ponovno talac države. Opet je tu ta stambena problematika, i ja ne znam je se igdje u Hrvatskoj još vuče uopće pojam stambenog prava koji je nestao iz ostalih gradova davnih dana"  rekao je Penava i naglasio da informacija o tome kako PPD namjerava kupiti Tehnostan nije potvrđena.

/tekst indeks.hr/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.