Hrvatski radio

Radio Osijek

In memoriam – doktorica Vesna Bosanac

21.03.2022.

10:35

Autor: Radio Osijek/TM

Dr. Vesna Bosanac

Dr. Vesna Bosanac

Foto: Screenshot / -

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar nakon duge i teške bolesti jutros je u 73. godini života preminula dr. Vesna Bosanac, vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, heroina Domovinskoga rata.

Doktorica Vesna Bosanac rođena je 1949. godine u Subotici, a po struci je bila pedijatrica.

U vrijeme napada na Vukovar u Domovinskom ratu postala je simbolom junaštva, građanske hrabrosti i humanosti.

Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Vodila je bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar organizirajući njezin rad u vrlo teškim ratnim uvjetima.

Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika i drugih bolesnika.


9. studenog 1991. dr. Bosanac poslala je pismo hrvatskoj Vladi u kojem opisuje dramatično stanje u gradu i govori o gotovo nemogućim uvjetima rada i liječenja u podrumima vukovarske bolnice. "'Nastavljeni su direktni napadi na bolnicu iz teškog artiljerijskog naoružanja koja je već gotovo potpuno urušena… među ostalim, rođeno je nedonošče nakon samo 25 tjedana trudnoće, tjelesne težine 800 grama. Liječi se u inkubatoru u podrumu bolnice. Situacija je izuzetno teška uslijed neprekidne paljbe po zidovima i krovu bolnice. Vode nema. Tijekom poslijepodneva dva požara u krugu bolnice jedva su ugašena. Očajni, molimo, iako sada sa sve manje nade, hitnu intervenciju kako bi se JNA povukla i deblokirala Vukovar i omogućila evakuaciju 450 ranjenika uključujući nedonoščad i trudnice kao i njihovo adekvatno liječenje i tretman. Jučer, 8.11. stiglo je 75 novih ranjenika na kojima je izvršeno 35 teških operacija. Ugroženi su životi medicinskog osoblja koje požrtvovno radi 24 sata na dan. P.S.: 10. studenog 1991.: još uvijek smo živi ali, čini se, ne zadugo", stoji u pismu koje je devet dana prije sloma obrane Vukovara dr. Bosanac uputila Vladi.


Prilog za Dnevnik Radio Osijeka - Vesna Bosanac

Dr. Vesna Bosanac

Dr. Vesna Bosanac

Foto: Screenshot / -

U svakodnevnim je javljanjima za Hrvatski radio prenosila što se događalo u vukovarskoj bolnici i kako su se liječnici, medicinske sestre nosile s teškim stradanjima Vukovaraca i branitelja. Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, tisuću od njih moralo je biti podvrgnuto teškim operacijama.

Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena u prosincu 1991, kada je stigla u Zagreb.

U Vukovar se vratila živjeti 1997. godine kad je opet preuzela vodstvo nad bolnicom na čelu koje je bila do lipnja 2013. godine kada je razriješena dužnosti odlukom Vlade.

Poslije razrješenja ratna i donedavna ravnateljica vukovarske bolnice ostala je raditi kao liječnica na Odjelu pedijatrije, a 2014. je otišla u mirovinu.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.