Hrvatski radio

Radio Osijek

00:06 / 20.11.2014.

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

In memoriam: Dražen Bađun

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umro je Dražen Bađun. Nije bilo koncerta, predstave, izložbe u gradu da ga niste sreli. TV Obzor, podlistak Glasa Slavonije, koji je osmislio i desetljećima gradio nikada nije bio samo štura informacija o televizijskom programu, nego izvor zanimljivih priča o estradnim i drugim zvijezdama. Svoja prva novinarska iskustva stjecao je i na Radio Osijeku. Posljednji ispraćaj našega kolege danas je u 13,30 na Aninom groblju.

O Draženu su u njegovom Glasu Slavonije zapisali:

Na ulazu u zgradu crna zastava, na licima svih djelatnika Glasa Slavonije primjetljiva nevjerica, na stolu u samom kutku redakcije fotografija, zapaljena svijeća i buket cvijeća. Obrisi nemjerljive tuge zbog iznenadnog gubitka jednog od najvjernijih novinara Glasa Slavonije, čiji prijelaz u ljepše, vječne prostore, ostavlja predubok trag, poglavito u srcima brojnih suradnika u novinama kojima je, doslovce, darovao sav svoj život. U utorak prijepodne, u KBC-u Osijek, zauvijek je prestalo kucati srce Dražena Bađuna, dugogodišnjeg novinara i urednika TV Obzora, čija je smrt bezgranično potresla sve koji su ga poznavali, a iz osječke sredine otrgnula ga točno deset dana nakon što je, prvi put uopće, morao na bolovanje.

Rođeni Eseker (15. prosinca 1958.), s novinarskim se radovima pojavio još kao srednjoškolac, da bi se poslije diplome na Pedagoškom fakultetu (hrvatski jezik i književnost), sasvim priklonio izvješćima s raznih kulturnih događanja. Potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća već je, osim kao honorarac u Glasu Slavonije, stjecao dragocjena iskustva kao vanjski suradnik drugih medijskih kuća; pisao je i pripremao emisije za Radio Osijek i Hrvatsku televiziju te pisao u mnogim našim revijama i časopisima, potom uređivao različita izdanja i za to već tada primio nekoliko priznanja za svoj dotadašnji novinarski rad. Stjecajem okolnosti, budući da sam u tom razdoblju i ja još bio profesionalno zaposlen u HNK-u u Osijeku, trajno je u sjećanju ostala strast s kojom je Dražen pristupao svakom razgovoru s glumcima i glumicama s osječkih «dasaka što život znače». Na neki način svojim je tekstovima u tom davnom dobu bio preteča stvaranja celebrity okruženja kulture u gradu na Dravi! Bio je i ostao trajni zaljubljenik u kazalište, iako su ga, posebice kad je 1. ožujka 1986. postao profesionalac, novinar jedinog slavonsko-baranjskog dnevnog lista, svakodnevne obveze odvele u posve drugi svijet. Kao da je znao da će se to i dogoditi pa je Dražen Bađun niz svojih dotadašnjih razgovora s poznatim umjetnicima ukoričio u autorsku knjigu Kazališna druženja, koja od korica do korica, prije svega, odiše ljubavlju prema osječkim kazalištarcima.

Zakoraknuvši potom u svijet estrade, spektakala, televizije…, a koristeći pritom već bogato novinarsko iskustvo, nanizao je bezbrojna izvješća s festivala, snimanja filmova, intervjua i s našim najvećim zvijezdama, kreirajući i stvorivši TV Obzor, redovni tjedni prilog matične kuće, Dražen Bađun prerastao je lokalne okvire iako je, ipak, na značajnom prostoru opet promovirao osječku i slavonsko-baranjsku scenu. Praćen vjernim prijateljem i suradnikom, fotoreporterom Gojkom Mitićem, od 1992., s mnogo je entuzijazma izvješćivao s festivala u Požegi, Splitu, Opatiji,… s Dore, Porina, sa snimanja brojnih hrvatskih filmova i TV serija, približavajući nama čitateljima nadasve galeriju popularnih likova koji su iz dana u dan postajali nezaobilazni dio hrvatske svakodnevice. Prošlog petka tiskan je TV Obzor broj 1214, ne tako davno obilježili smo nesvakidašnji jubilej tisućitog broja (is)tog priloga koji je iz tjedna u tjedan bitno pridonosio i statističkim podacima o nakladi naših novina.

I riječ-dvije o Draženovoj privrženosti novinama čiji je bio prepoznatljiv sinonim. Tek što bi petak označio kraj još jednog projekta u suradnji s nizom stalnih, poštovanih suradnika, u subotu prijepodne već bismo se susre(ta)li – u redakciji! Već je počeo kovati planove za sljedeći Obzor, ne razmišljajući previše o radnom vremenu; kroničarski zanesen isključivo načinom na koji će čitatelji idućih tjedana biti još zadovoljniji i time više voljeti Glas.

Bilo kako bilo, u subotu ga više neće biti za stolom na kojem nas danas njegova fotografija, zapaljena svijeća i buketić cvijeća odanih koleg(ic)a tako tužno podsjećaju da je to mjesto godinama bilo dio primjera teško ponovljive odanosti novinarstvu i Glasu Slavonije. A svojim nasljednicima Dražen Bađun ostavio je visoko postavljenu letvicu kvalitete tjednog priloga bez kojeg se danas naš list ne može niti zamisliti. (Dragutin Kerže)